MENIU

Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale de la Milano, vedeta Festivalului ”Eco Fest”

Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest” a deschis ieri, la Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale de la Milano, ”Zona liberă de indiferență”, marcând-o într-un mod special: un papirus uriaș, cu o lungime de 40 de metri și lățime de un metru, pe care vizitatorii își desenează propria palmă, își scriu numele și transmit într-un limbaj universal un mesaj de solidaritate ecologistă.

Încă înainte de finalizarea primei zile a Festivalului, papirusul este arhiplin cu amprente desenate multicolor. Echipa României a înmânat fiecărui ”semnatar” o diplomă de ”Cavaler pentru salvarea Terrei”, care a empatizat vizitatorii Pavilionului. Artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pânzaru PIM au portretizat, în stiluri proprii, vizitatori veniți din toate colțurile lumii, aceștia fiind încântați de originalitatea și ospitalitatea gazdelor române.

Papirusul amprentat, un mesaj internațional de solidaritate, are simbolistica unei punți cu Franța, gazdă a ”Conferinței despre schimbările climatice (COP21)”, ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, la Paris. Comisarul general al Pavilionului României, Georgian Ghervase, îl va înmâna omologului său francez în ultima zi a Festivalului Internațional de Film Ecologist, luni, 19 octombrie.

În sala de proiecție, Eco Fest oferă vizitatorilor 16 filme din 13 țări, toate cu tematică ecologistă, jurizate de către un juriu format din personalități ale cinematografiei românești și europene, condus de către directorul artistic Vladimir Marin. Aflat la a cincea ediție, Festivalul Internațional de Film Ecologist mobilizează creatorii de frumos, oameni de artă și cultură, pentru a sensibiliza societatea și a determina o reacție adecvată față de problematica gravă cu care aceasta se confruntă. Filmul este unul dintre instrumentele cultural-educaționale de mare impact îndeosebi în rândul copiilor și tineretului, iar tematica ecologistă poate fi astfel mult mai ușor și eficient transmisă generației viitoare.

Cum tema Expoziției Universale de la Milano este ”Hrănirea planetei. Energie pentru viață”, iar logo-ul Pavilionului țării noastre este ”România, în armonie cu natura”, festivalul filmului ”Eco Fest” a completat educația ecologistă prin intermediul culturii. Festivalul Internațional al Filmului Ecologist este realizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană și Asociația Pro Familia, cu finanțarea Ministerului Culturii și sprijinul Asociației Municipiilor din România, al Pavilionului României de la EXPO Milano și în parteneriat cu Realitatea TV. Sponsorii oficiali ai Eco Fest sunt Rosal, Blue Air, Alexandrion, Autovip și Glob Com Media.

Lavinia Șandru, directorul general al Eco Fest, a încheiat prima seară a festivalului oferind vizitatorilor Pavilionului României un spectacol de gală cu muzică folck și rock, interpretată de Andrei Păunescu, Emerich Imre și Gloria Melu.

Duminică și luni, Eco Fest va continua să proiecteze filme de gen, atelierele de creație fiind deschise pe toată durata zilei, seara, începând cu ora 19.00 fiind programate spectacole. Luni, invitata specială a galei de închidere a festivalului va fi soprana Felicia Filip, care va interpreta într-un mod cu totul special piese ale Mariei Tănase.