Patru ani de la tragedia aviatică din Apuseni: dosar BLOCAT şi suspiciuni GRAVE
După patru ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, familia Aurei Ion, studenta la medicină care a murit în accident, nu-și găsește liniștea. Nici după atâta timp, autoritățile nu au un răspuns final în dosar. Oficial, cauza ar fi o expertiză tehnică ce ar ține ancheta pe loc. Neoficial, sora Aurei Ion susţine că în toţi aceşti ani au fost modificate probe, iar cei care ar trebui să vorbească, tac, de teamă să nu-și piardă locul de muncă, anunţă Realitatea TV.
20 ianuarie 2014 a fost ultima zi din viața Aurei Ion. Studenta la medicină, în vârstă de 23 de ani, care a murit grav rănită şi îngheţată. Sora ei se întoarce an de an la locul accidentului, pe muntele Petreasa, unde aprinde o lumânare. Singurele urme ale tragediei sunt brazii care au crengile rupte de avionul care s-a prăbuşit de la 1400 de metri altitudine. Mariana Ciucă este sigură că sora ei, Aura Ion, ar fi putut fi salvată.
"Discutăm de un protocol internaţional de hipotermie, un pacient în stare de hipotermie trebuie, în primul rând încălzit cu câte un grad pe oră şi apoi continuată resuscitarea. (...) Aura a fost declarată decedată la ora 12:00 noaptea şi trimisă la morgă la o oră şi ceva de când fusese recuperată. au fost multe cazuri în care pacienţii cu grad sever de hipotermie au revenit la viaţă," a declarat sora tinerei moarte în accicentul din Apuseni.
Familia Aurei Ion nu se oprește aici cu acuzațiile. Avocata familiei a trimis o scrisoare deschisă către procurorul general Augustin Lazăr, în care acuză magistrații implicați în dosar de abuzuri și reproșează că Parchetul general nu a început expertiza tehnică promisă încă de anul trecut, care ar fi condus la o soluție clară în dosar. Mai mult, familia Aurei Ion ar fi descoperit, printr-o expertiză paralelă, că de la dosar lipsesc probe importante. De exemplu, mesajele sms între anumite autorităţi şi victimele accidentului ar fi dispărut din dosa, iar alte probe audio-video ar fi fost fie modificate, fie alterate.
Peste 200 de oameni au fost audiaţi în dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni şi s-au solicitat date de la peste 40 de instituţii ale statului, potrivit unui comunicat de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La un an de la tragedie, ancheta era blocată de o semnatură. Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile trimitea atunci un raport preliminar de două pagini, cu o singură informaţie: că nu au fost găsite probleme tehnice.
În 2016, Parchetul General promitea o nouă expertiză aviatică, pentru o soluție clară în dosar. Această expertiză nu a fost făcută nici până azi. La 4 ani de la accident, în anchetă nu se mai mișcă nimic, dar familia Aurei Ion promite că nu se va opri până când nu se va face dreptate.
Accidentul aviatic din Munții Apuseni a avut loc pe 20 ianuarie 2014, când un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară, a aterizat forțat într-o zonă împădurită, la o altitudine de circa 1600 metri, la limita dintre județele Cluj şi Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan, în calitate de comandant și Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta la acel moment o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea. În accident au murit Adrian Iovan şi Aurelia "Aura" Ion, studentă la medicină, iar pilotul şi și cei patru medici au fost răniți.