Patronul firmei Brădet: Ni s-a spus și că produsele noastre au E.coli și că nu au. E o contradicție
Patronul firmei de lactate ”Brădet”, ale cărei produse ar fi infectate cu bacteria E.coli, a declarat, la Realitatea TV, că nu este convins că acestea ar fi cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș.
”Nu am decât un document oficial prin care mi se transmite că pe data de 15 au fost prelevate probe dintr-o brânză de burduf și o smântână, iar rezultatele vor veni după data de 21. În schimb, același laborator a confirmat că smântâna este bună. Deci este o contradicție”, a declarat Marius Badea, patronul firmei de lactate ”Brădet”.
Acesta a mai menționat că a ținut legătura cu părinții copilului din Florența, care suferă de sindrom hemolitic-uremic după ce ar fi consumat brânză Brădet. ”Copilul a fost operat de apendicită, după care i s-a spus că nu are apendicită, că are E.coli. Analiza pe care Direcția de Sănătate Publică a publicat-o spunea că produsele lactate Brădet sunt infectate, acum am primit rezultatelor analizelor - că nu sunt”, a mai spus Badea.
În continuare, acesta susține că nu crede că produsele sale sunt sursa imbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.
Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piaţa din România, iar conducererea Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeşeană dacă le au acasă. „Au fost retrase de pe piaţă toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.
Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa. Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România".
Comisia Europeană avertizează că există risc "grav" de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire.
În Sistemul de alerta rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autoritățile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România, scrie Agerpres.
"Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia - n.red.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătaţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene", a anunţat Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana.