Patronul de la Ferma Dacilor, în fața magistraților cu propunere de ARESTARE preventivă după ce 8 persoane au murit în flăcări
Cornel Dinicu - patronul de la Ferma Dacilor și ceilalți doi administratori ai pensiunii vor ajunge astăzi în fața magistraților cu propunerea de arestare preventivă. Cornel Dinicu a ieșit în cătușe de la audieri, în timp ce primarul și fostul edil de la Gura Vadului, care nu au verificat dacă pensiunea avea autorizație de funcționare, dar și un angajat de la Direcția de Urbanism, au fost lăsați în libertate. Pentru prima dată, avem, oficial, cauza incendiului: suprasolicitarea instalației electrice. Prin urmare, ipoteza lansată din disperare de Cornel Dinicu și sora acestuia, cum că focul ar fi fost pus de o mână criminală, este aruncată în aer, cel puțin în acest moment.
După opt ore de audieri, Cornel Dinicu și doi administratori ai Fermei Dacilor au fost reținuți, marți. La audieri, au mai fost aduși și primarul din Gura Vadului, fostul primar și un funcționar din instituție. Aceștia din urmă au fost însă lăsați liberi.
Procurorii au verificat opt locații, Primăria Gura Vadului, dar și casele proprietarilor fermei. Ancheta deschisă inițial pentru distrugere şi ucidere din culpă s-a extins, în total fiind vorba despre șase infracțiuni.
Pe de altă parte, avocatul fostului edil susține ipoteza unei mâini criminale în cazul incendiului.
Ferma Dacilor. Anchetatorii au stabilit cauza incendiului - de la ce a pornit focul
Anchetatorii au dat publicității cauza oficială a incendiului de la Ferma Dacilor. Opt persoane au murit în flăcări, printre care și copilul patronului pensiunii, Cornel Dinicu.
Cauza incendiului de la Ferma Dacilor a fost efectul termic al energiei. Asta înseamnă că instalația electrică s-a încins de la suprasolicitare.
"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova.
Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții. De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.
Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”", arată anchetatorii, într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.