MENIU

Patriarhul Daniel: Ne vom reîntâlni la slujbe, chiar dacă la început se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult

cruce biserica

Patriarhul Daniel le-a transmis credincioșilor, în predica duminicală, că speră ca în curând slujbele să poată fi săvârșite în biserică. Mesajul său vine la o zi după publicarea noilor reguli care se vor aplica din 15 mai, după ridicarea stării de urgență. Bisericile vor rămâne închise din cauza epidemiei de coronavirus, iar slujbele se vor desfășura doar în aer liber.

 

„În această perioadă suferim şi de faptul că iubiţii noştri credincioşi nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranţa că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

În predica duminicală, Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa că în scurt timp credincioşii vor putea participa la cultul divin public. El subliniat beneficiile acestui aspect, mai ales în această perioadă „când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de anxietate, de spaimă”, precizând că slujbele Bisericii sunt „o vindecare de singurătate, de nelinişte”, potrivit basilica.ro.

Părintele Patriarh a precizat că prin participarea la cultul divin public dobândim întărire în credinţă.

„Slujbele ne aduc pace şi bucurie prin prezenţa însăşi a lui Hristos în Sfintele Taine şi în slujbele Bisericii în general. De aceea, psalmistul spunea Gustaţi şi vedeţi că Bun este Domnul”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Daniel a repetat îndemnul la rugăciune, dialogul cu Dumnezeu fiind esenţial în depăşirea crizei sanitare actuale.

„În această perioadă de pandemie, când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de singurătate, de anxietate, de spaimă, de nesiguranţa zilei de mâine, de teamă de îmbolnăvire, de teama de moarte să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină spre noi, spre sufletul nostru ca să ne ridice din suferinţă, din singurătate, din întristare şi să ne dăruiască bucuria pe care a dăruit-o omului de la Vitezda pe care L-a vindecat”.

Pe lângă rugăciune este necesar şi ajutorul pe care trebuie să îl oferim aproapelui nostru, a spus Patriarhul.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într-o perioadă de speranţă, într-o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune şi comuniune mai intensă cu semenii noştri prin fapte bune”.