MENIU

Patriarhul Daniel este în doliu: „Veșnica lui pomenire din neam în neam”

Sâmbătă, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe în urma trecerii la cele veșnice a Părintelui Emilian Stănescu, care a slujit ca preot de parohie și consilier patriarhal.

Mesajul transmis de Preafericitul Părinte a subliniat contribuțiile deosebite ale acestuia la viața spirituală și pastorală a Bisericii Ortodoxe Române. „Părintele Emilian Stănescu va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un slujitor devotat al Sfântului Altar, un părinte duhovnicesc blând și înțelept”, a transmis Patriarhul Daniel, conform basilica.ro.

Cine a fost Părintele Emilian Stănescu, consilierul Patriarhului Daniel

Părintele Emilian Stănescu (1952-2024) și-a încheiat călătoria pământească în dimineața zilei de miercuri, 16 octombrie 2024, după o viață de aproape cinci decenii dedicate slujirii Bisericii. Din aceștia, opt ani i-a petrecut în funcția de consilier patriarhal. Cu nădejdea învierii și a vieții veșnice, cei apropiați și întreaga comunitate ortodoxă își iau rămas-bun de la unul dintre cei mai dedicați slujitori ai credinței.

Născut pe 12 ianuarie 1952, în comuna Berevoești, județul Argeș, Părintele Emilian a crescut într-o familie profund religioasă, alături de părinții săi, Ion și Stela. Dragostea sa față de Dumnezeu și de aproapele a fost cultivată încă din copilărie, ceea ce l-a condus către vocația preoției. A urmat cursurile Seminarului Teologic din București între 1968 și 1973, continuându-și studiile la Institutul Teologic Universitar din București (1973-1977).

Viața sa personală a fost împlinită prin familia pe care a întemeiat-o împreună cu preoteasa Doinița și cei doi fii ai lor, Ion Adrian și Nicolae Alexandru. Prin echilibrul între responsabilitățile familiale și cele preoțești, Părintele Emilian a oferit un exemplu de devotament, conform îndemnului biblic: „Dacă nu știe cineva să-și rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (1 Timotei 3, 5).

Hirotonirea sa ca diacon și apoi preot a avut loc în octombrie 1975, fiind realizată de Înaltpreasfințitul Victorin Ursache, Arhiepiscopul românilor din SUA și Canada. Acesta a fost începutul unei cariere dedicate cu toată inima slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, urmând cu credință cuvintele Mântuitorului: „Cel ce voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

Unde a slujit părintele Emilian

De-a lungul vieții sale preoțești, Părintele Emilian a slujit în diverse parohii, printre care Bughea de Jos, Negru Vodă, Schei și Dorobanți. În fiecare dintre aceste comunități, și-a lăsat amprenta nu doar prin restaurările și consolidările realizate, ci mai ales prin dragostea și grija pastorală față de credincioși. La Parohia Negru Vodă, a organizat primul depozit de carte veche românească, evidențiind astfel preocuparea sa pentru păstrarea patrimoniului spiritual și cultural al Bisericii.

Timp de 23 de ani, Părintele Emilian a slujit la Parohia Dorobanți din București, unde a devenit un duhovnic înțelept și iubitor, îndrumând pe calea credinței pe toți cei care i-au cerut sfatul. De asemenea, a ocupat diverse funcții administrative în cadrul Bisericii, inclusiv aceea de protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Muscel și de consilier patriarhal între 1999 și 2008.