Patriarhia Română, despre decizia CCR: Discriminatorie și umilitoare pentru ora de religie
Patriarhia Română caracterizează decizia, de miercuri, a Curții Constituționale a României ca fiind "discriminatorie și umilitoare pentru ora de religie", considerând că ”se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie, prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinților acestora”, potrivit Agerpres.
"Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curții Constituționale a României, discriminatorie și umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci așteptăm publicarea motivației acestei decizii", se afirmă într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis Agerpres.
În opinia Patriarhiei Române, decizia Curții Constituționale induce ideea solicitării în scris de către părinți a studierii Religiei de către copiii lor în școlile de stat.
"Ne exprimăm surprinderea că, în cazul unei alte spețe cu același reclamant și având același obiect, Curtea Constituțională a României, prin decizia nr. 306/ 2012, a respins aceeași excepție de neconstituționalitate fără nicio opinie separată. Considerăm că, în lipsa oricărei modificări legislative sau constituționale în domeniu de la ultima hotărâre având același obiect, schimbarea radicală a jurisprudenței Curții Constituționale constituie o substituire a acesteia în activitatea legiuitorului, renunțând la modelul deja consacrat în România", mai afirmă Patriarhia.
Totodată, Patriarhia consideră că din decizia CCR se deduce că aceasta "transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinților, doar în cazul orei de religie, nu și al altor discipline școlare".
"Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinților acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deși învățământul religios este garantat de Constituție", menționează sursa citată, subliniind că "într-o societate marcată de fenomenul secularizării și al indiferentismului religios, formarea și cultivarea unei conștiințe vii și mărturisitoare a valorilor credinței și ale familiei tradiționale devin realități tot mai incomode".
Prin respectiva decizie, care este definitivă și general obligatorie, CCR a constatat că nu mai sunt obligatorii cererile pentru nefrecventarea orelor de religie, judecătorii apreciind că cei care doresc să urmeze cursurile acestei discipline trebuie să facă o solicitare în acest sens.
Mai multe pe Agerpres.