MENIU

PASTILA PENTRU SUFLET - Care este rugăciunea zilei

Pastila pentru suflet

Rugăciunea zileiRugăciune pentru împlinirea dorințelor a Sfântului Ierarh Teodosie de la Mănăstirea Brazi„Sfințite Ierarhe Teodosie, care, de cununa mucenicească învrednicindu-te, prin tăierea cinstitului tău cap de către păgâni, pe când te aflai la Mănăstirea Brazi din Ținutul Vrancei, acum, împreună cu îngerii locuind, te bucuri de mărirea cea gătită sfinților, nu ne uita pe noi, păcătoșii, cei ce, nădejde având în puterea ta de mijlocitor către Împăratul Hristos, ca unul ce stai înaintea tronului Sfintei Treimi, ție, cu credință, grăim unele ca acestea:Bucură-te, că la Mănăstirea Brazi ai strălucit prin mucenicie!Bucură-te, că acel loc al muceniciei tale s-a făcut cunoscut tuturor prin tine și acolo, călugări și călugărițe s-au nevoit cu nevoința cea bineplăcută lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit între ctitori!Bucură-te, că pentru credința cea adevărată și pentru apărarea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lăsa pradă nelegiuiri, ți-ai jertfit viața!” Amin

 Gândul zilei

„Calea lui Hristos este Crucea de fiecare zi. Nimeni nu s-a  urcat vreodată la cer prin comoditate.”- Sfântul Isaac Sirul

Știai că?

Anaforă sau anafora este cea mai importantă parte a Sfintei Liturghii  sau mai bine zis, rugăciunea euhastică centrală în timpul căreia se sfințește si se prefac darurile de pâine și vin în Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Hristos.Termenul provine din limba greacă și înseamnă „punere înainte”. Preotul rostește, în numele poporului, o rugăciune lungă, în care îi mulțumește lui Dumnezeu-Tatăl pentru mântuirea împlinită de Fiu, prin Sfântul Duh, după ce face pâinea și vinul de pe altar să devină trupul și sângele lui Isus.

 Pilda zilei

Păcatul cel mai mare

O dată, un călugăr a fost întrebat:
– Părinte, care este cel mai mare păcat?
– Sinuciderea este, fără îndoială, cel mai groaznic păcat. Nimeni nu are dreptul să îşi ia viaţa pe care Dumnezeu, din bunătate, i-a dat-o. Chiar dacă, în viaţă, ne încearcă mari greutăţi sau deznădejdi, Dumnezeu ne-a dat şi puterea de a trece peste ele, iar prin rugăciune şi căinţă, toate vor părea mai uşoare. Iuda a fost cel care s-a rupt de Iisus şi de învăţătura Sa. Treptat, inima lui s-a îndepărtat de Dumnezeu şi locul dragostei şi al voinţei a fost luat de nechibzuinţă. încrederea dată de credinţă a dispărut. Mai întâi, Iuda nu a fost de acord cu Iisus, apoi L-a trădat, pentru ca, în final, să îşi ia viaţa, ca semn al ruperii totale de Dumnezeu. Iuda nu s-a omorât din deznădejde, ci din ură. Şi, de aceea, sinuciderea este cel mai mare păcat. Inima ta trebuie să trăiască în speranţa îndreptării, a mântuirii, nu să fie omorâtă. Chiar şi cel mai păcătos om nu trebuie să cadă pradă deznădejdii, ci să aibă încredere în mila şi bunătatea lui Dumnezeu. Prin sinucidere, omul nu scapă de necazuri, ci se condamnă singur la neputinţă, nemeritându-şi astfel mântuirea. A-ţi lua viaţa nu este eroism, ci laşitate.
Voi l-aţi lăuda pe căpitanul care, de teama furtunii, ar vrea să-şi scufunde singur corabia, înecând tot ce este pe ea? Furtuni de păcate ne încearcă şi pe noi. Să renunţăm la luptă? Să renunţăm la viaţă? Să înecăm singuri tot ce e mai bun în noi: speranţa, iubirea, dorinţa de viaţă? în niciun caz. Cu atât mai mare este meritul celui ce reuşeşte în viaţă, trecând peste obstacole şi greutăţi!

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net.

 

Mai multe articole despre:
Pastila pentru suflet