MENIU

PASTILA PENTRU SUFLET - 11 iulie: Pilda zilei

PASTILA PENTRU SUFLET - 11 iulie: Pilda zilei

Rugăciunea zilei - Rugăciune către Sfânta Olga, Împărăteasa Rusiei - „Sfântă și întocmai cu Apostolii Mare Împărăteasă Olga, prima între sfinții Rusiei, rugătoare caldă și mijlocitoare a noastră către Dumnezeu! La tine alergăm cu credință și ne rugăm cu dragoste: fii ajutătoarea noastră întru tot binele și precum în viața vremelnică te-ai ostenit să-i luminezi pe strămoșii Rusiei cu lumina sfintei credințe și să-i înveți să facă voia lui Dumnezeu, așa și acum, petrecând în luminile cerești, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu, ajută-ne nouă să ne luminăm mintea și inima cu lumina Evangheliei lui Hristos, ca să propășim în credință, în evlavia și în iubirea lui Hristos. Celor ce sunt în necazuri și suferințe dă-le mângâiere, celor nenorociți întinde-le mână de ajutor, pe cei rătăciți îi înțelepțește și cere pentru noi de la bunul Dumnezeu toate cele de folos pentru viața vremelnică și veșnică și astfel, bineviețuind aici, să ne învrednicim de moștenirea veșnicelor bunătăți în Împărăția lui Hristos Dumnezeul nostru, Căruia împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Pilda zilei

Împăratul Alexandru Macedon și înțelepții din Persia

Ajungând împăratul Alexandru Macedon, în campania sa de cucerire, pînă în Persia și auzind despre înțelepții vestiți ai acelor ținuturi, i-a chemat pe aceia la sine și i-a întrebat, cu aroganța celui care cucerise mări și țări și care stăpânea bogății nenumărate și o împărăție nemaiauzită:
– Cereți de la mine orice și vă voi da!
– Așa?! s-au prefăcut mirați înțelepții. Dă-ne, atunci, împărate… viață fără de moarte!
– Asta-i o nebunie! le răspunse Alexandru Macedon. Căci care pământean ar putea să scape de moarte?!.. Vă credeam înțelepți, dar văd că nu avți minte deloc!…
– Apăi, împărate, răspunseră filozofii, iertată sa ne fie nouă întrebarea: dacă nimeni nu poate scăpa de moarte, înseamnă că și tu vei muri?!
– Asta-i sigur! răspunse cuceritorul.
– Atunci, dacă-i sigur, mai spuseră ei, tu de ce trăiești ca și când n-ai mai muri vreodată? De ce nu-ți mai ajung împărățiile, comorile, averile, prăzile și toate bunătățile pământești?..
Împăratul înțelesese atunci nebunia filozofilor și plecă îngândurat.

PS: O, de-am înțelege și noi această lecție: de vreme ce știm prea bine că vom muri, să nu mai trăim ca și când n-am muri niciodată!…

Citește mai multe pe realitateaspirituala.net.