Paşii procedurali pentru declanşarea alegerilor anticipate
Mai întâi, este nevoie ca guvernul aflat în funcţie să demisioneze sau să fie demis. Demiterea este posibilă dacă majoritatea deputaţilor şi senatorilor votează pentru o moţiune de cenzură.
În momentul următor toate privirile se îndreaptă spre Palatul Cotroceni. Conform Constituţiei, preşedintele României organizează consultări cu partidele şi desemnează premierul. Acesta are termen 10 zile să găsească o echipă de miniştri pentru a merge în faţa parlamentarilor. Acolo cabinetul primeşte votul de încredere atât pentru lista miniştrilor, cât şi pentru programul de guvernare.
Nu se întâmplă însă întotdeauna ca Guvernul să treacă de Parlament. Atunci procedura se va repeta pentru formarea unui alt cabinet. În cazul în care şi acesta cade la vot şi au trecut 60 de zile de la prima solicitare, şeful statului poate să dizolve Parlamentul, după ce îi consultă pe preşedinţii celor două camere şi pe liderii grupurilor parlamentare. Dizolvarea parlamentului nu este, potrivit constituţiei, o obligaţie pentru preşedintele ţării, ci doar o opţiune.
Moţiunea de cenzură
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Sursa: Constituţie, articolul 113
Un nou cabinet
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Sursa: Constituţie, articolul 103
Dizolvarea Parlamentului
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Sursa: Constituţie, articolul 89