Pascal Bruckner: Teatrul independent îşi va lăsa amprenta asupra acestei epoci
Romancierul și eseist francez Pascal Bruckner a afirmat, la Realitatea TV, în ceea ce priveşte proiectul de a crea un teatru idependent la Bucureşti. "Este o iniţiativă care mi se pare excelentă într-o ţară care are deja multe scene, are multe teatre şi care cred că va lasa amprenta asupra acestei epoci", a precizat acesta. Regizoarea Chris Simion a prezentat, în premieră, macheta primului teatru independent construit în România după 70 de ani. Proiectul este susţinut de actori, de oameni de afaceri, este estimat pentru inaugurare în trei ani şi este "năşit" de celebrul scriitor Pascal Bruckner, prezent de asemenea la Bucureşti.
Întrebat dacă există vreo şansă se reziste acest teatru independent, Pascal Bruckner a afirmat ca înainte să reziste, trebuie să existe îniante.
"Dacă există energia, entuziasmul şi finanţarea necesară nu ar exista niciun motiv să nu existe. O scenă nouă atrage noi telespectatori entuziasmaţi de existenţa unui astfel de loc. Sunt convins că va exista şi chiar va prospera acest teatru", a completat romancierul, adăugând că construcţia va dura trei ani.
"Acest teatru este însufleţit de Chris Simion care deţine energie cât pentru 10 oameni", a completat Pascal Bruckner.
Dacă în Franţa şi-a câştigat notorietatea mai întâi ca intelectual de opinie, ca gânditor social şi politic, în aşa-numita grupare a noilor filosofi ai anilor 70-80, în România, este perceput în primul rând ca romancier. Iar acum a scris prima lui piesă de teatru, "Crăciun la palat".
Legat de trecerea de la proză la teatru, Pascal Bruckner a explicat că acum debutează într-un gen diferit de roman şi de eseu şi că daca va funcţiona această trecere şi dacă va fi recunoscut va fi foarte fericit.
"Teatrul este pentru mine ceva nou. Să scriu direct teatru este o provocare pentru mine, însă sunt foarte entuziasmat, pentru că orice noutate dă valoare experienţei. Diferenţa dintre teatru, cinematrograf, pe de o parte, şi roman, pe de altă parte, este că în roman eşti sigur, în timp ce teatru este o operă colective", a explicat Pascal Bruckner.
Întrebat despre "Crăciun la Palat", eseistul francez a povestit că această ideea i-a venit în Slovenia, unde a fost invitat de către preşedintele ţării să vorbească despre evenimentele tragice de la Paris.
Acesta a povestit că preşedintele i s-a părut izolat acolo în palatul său şi că a vorbit cu câţiva prieteni care i-au spus că nu îi este cunoscută nicio rudă. "Este un om foarte misterios, nu se cunoaşte viaţa lui...şi în acel moment mi-am închipuit un preşedinte de Republică undeva singur cu majordomul său în seara de Crăciun şi care îşi răpeşte de urgenţă coaforul pentru a nu fi singur", a spus Pascal Bruckner.
Puteţi vedea interviul integral pe realitatea.net