MENIU

Pașaportul de vaccinare COVID-19 ajunge, astăzi, în Parlament. Ce date va conține documentul și când ar putea fi implementat

Pașaport vaccinare anti-Covid

Adeverința verde electronică de vaccinare ajunge, astăzi, în Parlament. Documentul ar urma să conțină mai multe informații cu privire la identitatea persoanei vaccinate, dar și la tipul de serul folosit.

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de coronavirus vor fi implementate în România de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Din datele făcute publice până în prezent, codul QR din certificat va conține informații de identificare, cum ar fi numele, prenumele și data nașterii, precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. 

Soluția tehnică dezvoltată de STS va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Certificatele se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.

În tot acest timp, la nivel UE au loc demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

Termenul vehiculat la nivel european pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie a acestui an.