MENIU

PARTICULELE de PRAF SAHARIAN au ajuns la CLUJ. Când estimează specialiştii NIVELUL MAXIM

Un nor de praf saharian ar putea afecta România

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a identificat, în urma măsurătorilor, particule de praf saharian la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri, maximul fluxului de particule estimându-se să fie atins sâmbătă.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca împreună cu partenerii naționali din rețeaua RADO au desfășurat studii preliminare și au pus în evidență stadiile incipiente de evoluție ale intruziunii de praf saharian la nivelul orașului Cluj-Napoca și la nivel național. În urma cercetărilor s-au pus în evidență particule de praf la altitudini cuprinse între 3 și 6 kilometri, având concentrații estimate la 50 micrograme/metru cub. În perioada investigată, au fost observați, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formațiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de patru kilometri. Maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă", se arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB susţin că, în aceste zile, Europa este supusă unor fenomene naturale deosebite din cauza unor intruziuni în atmosfera terestră a unor particule minerale de origine sahariană care pot ridica probleme deosebite, în multe țări europene fiind semnalate alerte.

"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor al UBB, împreună cu partenerii din rețea, continuă cercetările pentru o monitorizare atentă a fenomenelor fizice adiacente și a gradului de poluare în relație cu intruziunile de particule minerale de origine sahariană", se mai arată în comunicatul UBB.

Horaţiu Ştefănie, doctorand în cadrul Centrului de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului a UBB, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că măsurătorile naţionale sunt făcute de mai multe staţii amplasate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, care fac parte din reţeaua RADO (Observatorul Român de Cercetare 3D a Atmoferei).

"Rezultate măsurătorilor sunt pentru prima zi, 1 aprilie. Avem un sistem LIDAR, un echipament laser, cu care realizăm aceste măsurători ale prafului saharian. Se pare că, fiind la o asemenea altitudine, praful nu reprezintă un pericol pentru sănătate", a spus Ştefănie.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), un ciclon din Atlantic care a antrenat şi nisp din Sahara şi a adus precipitaţii în ultimele zile în vestul şi sud-vestul Europei s-ar putea manifesta şi în România, vineri şi sâmbătă, având ca unic efect murdărirea maşinilor şi geamurilor locuinţelor.

Astfel de precipitaţii aduse de ciclon, alături de cantităţi de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România şi la începutul lunii aprilie anul trecut, dar şi acum doi ani.