MENIU

Participare impresionantă la summitul BRICS: 24 de şefi de stat sau de guvern şi secretarul general al ONU și-au anunțat prezența

Participare impresionantă la summitul BRICS. Foto: Profimedia

Un număr de 24 de lideri străini şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sunt aşteptaţi la summitul BRICS găzduit de Rusia în perioada 22-24 octombrie, a anunţat joi Kremlinul, în timp ce ministrul de externe brazilian a declarat că aproximativ 30 de ţări doresc să se alăture acestui grup, relatează agenţiile străine.

Invitaţiile la acest summit care va avea loc în oraşul rus Kazan au fost adresate către 38 de ţări. Dintre acestea, 32 şi-au confirmat deja participarea, 24 urmând să fie reprezentate de liderii lor, a declarat presei consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov.

Potrivit acestuia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va participa de asemenea la summit, aceasta fiind prima sa călătorie în Rusia din aprilie 2022, după lansarea invaziei ruse împotriva Ucrainei în luna februarie a acelui an.



"Summitul de la Kazan ar putea deveni evenimentul diplomatic cel mai important organizat vreodată în Rusia", a estimat consilierul pentru politică externă al preşedintelui Vladimir Putin, într-un moment în care Rusia este vizată de sancţiuni occidentale severe şi când relaţiile sale cu Occidentul sunt la nivelul cel mai scăzut în urma atacului asupra Ucrainei.

Confruntarea candidaților pe drumul spre Cotroceni se vede pe Realitatea.NET! Ana Maria Păcuraru, tur de forță: TU DECIZI în ziua votului!

Putin va avea întrevederi bilaterale în marja summitului cu aproximativ 20 dintre omologii săi străini. Printre liderii aşteptaţi la summitul BRICS se numără preşedinţii chinez Xi Jinping, iranian Massoud Pezeshkian, turc Recep Tayyip Erdogan şi inclusiv cel belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat fidel al Moscovei. Preşedinta Noii Bănci pentru Dezvoltare, fosta preşedintă braziliană Dilma Rousseff, va fi de asemenea prezentă.

Rusia vede în grupul BRICS un pilon al unei "noi ordini mondiale" care să contrabalanseze dominaţia SUA în politica globală. "Numele BRICS seamănă cu cuvântul englezesc "cărămidă" (brick)", a ilustrat acest obiectiv Uşakov. "Membrii BRICS vor construi cărămidă cu cărămidă un pod către o ordine mondială mai justă", crede consilierul lui Putin.

Acest mare summit al grupului BRICS va avea loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, cu un rezultat incert între candidata democrată Kamala Harris şi republicanul Donald Trump.

Explozie într-un tren pe ruta Strasbourg-Bruxelles: Printre pasageri se află și europarlamentari! Gara este blocată

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup mai multe ţări, printre care se numără Turcia, Azerbaidjan sau Cuba.

În total aproximativ 30 de ţări au cerut să se alăture BRICS, a declarat miercuri ministrul de externe brazilian Mauro Vieira. Acesta a precizat că summitul din Rusia va decide regulile care vor ghida extinderea forumului. Brazilia, a precizat ministrul, este în favoarea creării unui grup de ţări asociate BRICS şi stabilirii unei serii de reguli pentru procesul de extindere al grupului.

La rândul său, ministrul de externe argentinian Diana Mondino a declarat marţi că ţara sa ar putea "începe să studieze" posibilitatea unui nivel de asociere cu BRICS dacă acest grup îşi dezvoltă propriul sistem financiar ca alternativă la platforma internaţională de plăţi SWIFT, din care Rusia a fost exclusă după agresiunea contra Ucrainei. Argentina fusese invitată să adere la BRICS în august 2023, dar noul preşedinte pro-american Javier Milei a respins aderarea imediat după ce şi-a preluat mandatul.

Mega-uraganul Milton a aprins imaginația adepților teoriei conspirației. De la însămânțarea norilor la geoinginerie, postările au avut milioane de vizualizări