MENIU

Parlamentul a VOTAT prelungirea STĂRII DE URGENȚĂ! Câte voturi au fost ”PENTRU”

Parlamentul s-a întrunit, joi, în şedinţă online, pentru dezbaterea şi votul asupra solicitării preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.240/2020.

Şedinţa a început la ora 12.00. Marcel Ciolacu a prezentat modul în care se va vota, parlamentarii urmând a se exprima pentru sau împotriva decretului privind prelungirea stării de urgență.

Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Robert Cazanciuc, sunt prezenţi în sala de plen. Marcel Ciolacu conduce şedinţa, care se desfăşoară după o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă.

Parlamentul a votat solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

Dintre cei 465 de parlamentari cu drept de vot, 439 au votat. Dintre aceștia, 404 au spus DA, 29 - NU, 1 nu votez.

Pro România şi ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au opus prelungirii măsurilor de restricţie, motiv pentru care votul a fost împotrivă.

Sinteza declarațiilor din plenul Parlamentului:

Senatorul PSD Titus Corlățean:

Parlamentul va încuviinţa, sunt convins, această măsură, pentru că este necesară şi realitatea o impune, însă nu orice fel de gestiune a stării de urgenţă de către autorităţile împuternicite de lege, începând cu Guvernul, ar putea fi acceptată de Parlament.

Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice de siguranţă în hotărârea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevăzută şi obligaţia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu măsurile luate şi justificarea lor, în termene de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, pentru că Parlamentul are competenţa constituţională de control parlamentar asupra acţiunilor Executivului.  

Deputatul PNL Ioan Cupșa:

Activitatea Guvernului va fi paralizată. Efectele crizei se vor agrava. Numărul de morți va crește. Sunt convins că nu doriți asta. 

Vă rog să votați eliminarea articolelor de la 2 până la 5.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu:

Parlamentul poate încuviința sau nu decretul prezidențial, dar nu poate stabili condiții.

Știm că politica înseamnă să găseșt peste tot bube, îns dragi colegi suntem în situația în care vorbim despre sănătatea românilor. Toate șmecheriile prin care încercăm să adăugăm la lege nu își găsesc sensul.

Dacă vă doreați, puteați să modificați eventual Constituția României, dar nu puteți adăuga la Constituție doar din motive politice.

Atât eu cât și colegii mei suntem surprinși. Măsuri de genul Guvernul să raporteze în 7 zile. Sunt lucruri care astăzi nu își au sensul. Fără îndoială trebuie verificate lucruri precum cheltuirea banului public, dar nu așa.

Să vă dea Dumnezeu lumina necesară ca să votați așa cum trebuie.

Președintele USR Dan Barna:

USR va vota pentru prelungirea stării de urgență. Cabinetul se comportă de parcă totcmai a descoperit că este la guvernare. Vedem miniștri care încasează scatoalce de la președinte. Toată această hârjoană se manifestă pe fondul unor temeri masive ale românilor. 

Una din vorbele populare pe care le știm toți este că gospodarul își face vara sanie. Ar trebui să știm de acum ce se va întâmpla după. nu există planuri concrete. Știm că nu vor fi bani, dar nu face nimic să recperăm din pensiiile speciale. 

Avem peste 1 milion de locuri de muncă suspendate dar nicio cheltuială redusă la stat. Da, vorbesc despre zona bugetară. Presa a arătat instituții ineficiente. Când vine vorba de plată plătesc fix cei din zona privată. Singura direcție care se vede în momentul de față este să înlocuiască starea de față cu cea de faliment a companiilor. Este greșit. Pe noi nu ne va ierta nimeni dacă după această criză România va înțepeni la periferia Europei.

Președintele Pro România Victor Ponta:

Noi ne-am săturat de cei care spun că nu există plan pentru România, dar totuși votează. Acum la fel vom fi singurii care avem și logică în discursul critic, pentru că vom vota contra.

Noi votăm împotrivă pentru că domnul președinte și Guvernul său refuză să atașeze la acest plan un plan de repornire a României. Am cerut un asemenea plan și nu există. Este absolut inacceptabil ca românii să aibă drept de muncă în Germania și să nu aibă dreptul de a munci în România. Acest decret face imposibl acest lucru.

Am cerut un plan fiscal pentru firmele românești. De ce au omorât firmele românești și nu au încercat să le salveze așa cum fac celelalte țări? Românii produc alimente în alte țări, după care le importă în supermarketuri ca să îi îmbogățească pe alții. Spre deosebire de ceilalți politicieni noi avem și curajul să și votăm împotrivă.





Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedinte privind prelungirea stării de urgenţă, care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că "se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020".

Au fost, însă, introduse mai multe articole care prevăd, între altele, ca "pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege" şi doar pentru "prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României".

Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.

*** Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minorităţilor naţionale şi ai PNL au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea decretului.

* Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit ca parlamentarii formaţiunii să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile.

"Am decis astăzi că vom vota prelungirea stării de urgenţă, dar şi că determinăm, în acelaşi timp, Guvernul să acţioneze, să facă ceva concret pentru oameni. Chiar de astăzi, în proiectul de hotărâre privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă adoptat de comisiile de specialitate am prevăzut ca măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate, să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că şi-au dat seama între timp că au greşit", a spus Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al partidului, într-un mesaj video postat pe Facebook după şedinţa conducerii PSD.

* Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului, considerând că preşedintele şi premierul nu au ţinut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.

* Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, invocând faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale şi economice.

* Partidul Mişcarea Populară va vota în favoarea decretului şi propune Guvernului implementarea unui plan de repornire a economiei şi testarea întregului personal medical şi a celui auxiliar din spitale, a anunţat preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac.

* Şi Uniunea Salvaţi România afirmă că va vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă, considerând că este evident că nu s-a trecut de faza cea mai grea a pandemiei şi că e nevoie în continuare de măsuri speciale.

* Parlamentarii UDMR vor vota decretul, pe motiv că este absolut evident că măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea epidemiei trebuie continuate, a declarat, pentru AGERPRES, Cseke Attila.

* Prelungirea stării de urgenţă este o decizie cât se poate de raţională în contextul actual iar parlamentarii grupului minorităţilor naţionale votează în favoarea decretului prezidenţial, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, şi liderul grupului, Varujan Pambuccian.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

"Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe teritoriul României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri împotriva COVID-19", a spus şeful statului. 

Mai multe articole despre:
parlamnent decret stare de urgenta