PSD a declarat RĂZBOI deschis președintelui Iohannis. Proiect bombă în Parlament
Parlamentarii PSD i-au declarat război deschis lui Klaus Iohannis, la scurt timp după ce președintele a spus că este dispus să inițieze un referendum pe tema justiției.
Patruzeci de parlamentari PSD au semnat un proiect de lege prin care se modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraților prin care președintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor de rang înalt, cum ar fi șeful DNA sau al Parchetului General.
Proiect este depus la doar două zile după ce Senatul a adoptat proiectul de modificare a acestei legi, prima din pachetul legilor justiției. În expunerea de motive se arată că proiectul este asumat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare în decembrie 2016 pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
Proiectul de lege este semnat de 40 de deputați PSD și a fost depus miercuri, 20 decembrie, pe site-ul Camerei Deputaților. El ar trebui să intre în discuție în aceeași comisie a lui Iordache.
Ce prevede proiectul, potrivit Hotnews:
"Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 5 ani, desemenati de Adunarea Generala a Judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Senatul Romaniei la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Nationa Anticoruptie (sic), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 16 ani in functia de judecator sau procuror pentru procurorii generali si procurorii sefi si o vechime de 14 ani in functia de judecator sau procuror pentru adjunctii acestora si procurorii sefi de sectie, pe o perioada de 4 ani, fara posibilitatea reinvestirii.
Revocarea (...) se face de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM."