MENIU

Parlamentarii au liber la informaţii clasificate

Parlamentarii vor avea acces la informaţiile clasificate, fără obligaţia de a avea certificat ORNISS. Actul normativ fusese votat încă din martie la Senat, dar a fost trimis în Parlament spre reexaminare de preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu preciza în solicitarea de reexaminare că, printr-o astfel de modificare, nu există garanţia protecţiei datelor cu caracter secret. Mai mult, Văcăroiu crede că prevederea contravine normelor internaţionale şi de aceea nu a primit aviz din partea SRI. Parlamentarii au admis cererea fostului preşedinte interimar şi au rediscutat legea. Ba chiar au eliminat din text paragraful care le permite parlamentarilor să aibă acces neîngrădit la informaţiile secrete.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a venit însă cu un amendament care prevede practic acelaşi lucru - accesul la informaţii clasificate fără certificat ORNISS. Astăzi, Senatul a adoptat legea cu tot cu amendamentul PSD.

Dacă de acum încolo parlamentarii se bucură nestingheriţi de acest drept, judecătorii şi procurorii DIICOT şi DNA nu. Ei au nevoie de certificat ORNISS pentru a accesa datele clasificate. Magistraţii cu certificat sunt ORNISS sunt foarte puţini, aşa că ajung să fie supraîncărcaţi cu dosare care necesită acces la informaţii secrete.

Foto NewsIn