MENIU

Parlamentari, în control la termocentrala de la Paroșeni. Se caută SOLUȚII pentru ca uzina să funcționeze la parametrii normali

Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului/ Captură video

O delegație din Parlament a mers la Uzina Paroșeni, ca să vadă de ce aceasta funcționează doar două zile pe săptămână. Conducerea termocentralei se plânge că nu are angajați și nici tehnologie ca uzina să funcționeze. Cu toate acestea, politicienii spun că au alocat 65 de milioane de lei pentru modernizarea acesteia. 

Ajunși în Valea Jiului, parlamentarii din Comisia Economică au avut o surpriză: termocentrala Paroșeni era oprită, iar angajații erau acasă. De doi ani, uzina funcționează doar două zile pe săptămână, deși statul a cheltuit aproape 65 de milioane de lei pentru modernizarea ei.

Termocentrala de la Paroșeni este aprovizionată cu cărbune din patru mine: Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea. Pentru ca centrala să meargă continuu ar fi nevoie de cel puțin 2 mii de tone de cărbune zilnic.

Minerii reușesc să scoată, însă, abia 800 de tone pe zi. Deși politicienii spun că au dat bani pentru Complexul Hunedoara, directorii se plâng că nu au mai primit ajutor financiar de la Revoluție.

Delegația parlamentară nu s-a lăsat înduplecată de doleanțele șefilor de uzină. Senatorul Daniel Zamfir susține că exploatarea în Valea Jiului trebuie accelerată, mai ales în contextul războiului de la graniță, care a dus la o criză energetică fără precedent.

Senatorii PSD au vorbit și despre legea decarbonificării, prin care România își asumă să închidă toate minele de cărbune până în 2030.

Social-democrații au venit cu un amendament care bloca închiderea Complexul Energetic Paroşeni şi prelungea activitatea minelor care-i asigură cărbunele necesar. El a fost, însă, respins, în Senat. 

Mai multe articole despre:
parlamentari termocentrala paroseni