Părinţii victimelor de la Colectiv, revoltaţi de amânarea procesului stabilirii vinovaţilor
Este revoltă printre părinții victimelor și supraviețuitorii Colectiv pentru că procesul care ar fi trebuit să stabilească vinovații a fost amânat. Din nou. Astăzi, aceștia așteptau să afle dacă statul va fi obligat să garanteze plata daunelor.
"Mai avem puțin și facem 3 ani de la Colectiv și... ca întotdeauna, vicii de procedură. Ori sistemul e defect, ori noi suntem defecți. Ba nu se semnează, ba nu vine plicul. Sincer, sunt dezamăgit, suntem toți disperați pentru că vedem, cei care au contribuit la moartea copiilor noștri vor să plece în străinătate, vor să plece în Mauritius, să plece la plasjă, să se bucure de viață", a spus revoltat unul dintre părinţii victimelor de la Colectiv.
"Ei au voie să facă ce vor. Pot să plece, să plece, să se distreze. Noi nu. Eu nu pot să stau nici măcar în soare. Eu nu am voie să mă bată soarele în față pentru că pot face cancer. Iar ei pleacă în Mauritius și Madagascar și așa mai departe. Eventual ca să nu se mai întoarcă", a declarat una dintre supravieţuitoarele coşmarului de foc.
"Sunt hotărât să fac, zilele aceastea o sesizare la IJ care să cerceteze toate posibilitățile de continuare în linie dreaptă a acestui dosar. După cum am observat, toți părinții și victimele sunt indignate de modalitatea în care suntem tratați", a mai spus un alt părinte.
Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, amânarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, în dosarul Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul că una dintre cele două citaţii trimise către două părţi civile implicate în proces care se află în Spania, nu a fost confirmată primirea ei. Şi de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Român să fie parte în proces, ca garant pentru plata despăgubirilor.
O amânare a mai fost dată pe 12 februarie, pentru 26 martie, tot din cauza neîndeplinirii procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania.
Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.
Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.
În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.