MENIU

Părinți din Bihor, condamnați la închisoare și muncă în folosul comunității după ce și-au retras copiii de la școală

Patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și obligația de a munci câte 40 de zile în folosul comunității. Este condamnarea primită de doi părinți bihoreni acuzați de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu după ce și-au retras patru copii de la școală pentru a-i înscrie în sistemul de învăţământ de tip homeschooling. Cei doi soți au invocat, printre altele, faptul că nu sunt de acord cu utilizarea internetului și nici cu orele online.

Sentința a fost pronunțată la finalul anului trecut de Judecătoria Aleșd, dar nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Părinții nu au vrut nici tablete, nici cursuri online

Conform rechizitoriului, polițiștii au fost anunțați de conducerea unei școli din Bihor că, ”în luna septembrie a anului 2021, părinţii i-au retras şi împiedicat pe cei patru copii să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu”.

Părinții le-au explicat anchetatorilor că în timpul pandemiei nu au fost de acord cu predarea orelor în sistem online și au refuzat tabletele oferite de personalul școlii, considerând gestul drept o formă de presiune. Când copiii au revenit la școală, s-a pus din nou în discuție trecerea la cursurile online, moment în care mama și tatăl celor patru elevi au decis să îi educe acasă, în sistem homeschooling.

”Au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie. Apreciază că au făcut o alegere bună pentru viitorul copiilor lor”, a reținut Judecătoria Aleșd.

Părinții i-au înscris pe cei mici la o ”academie” din Statele Unite, care – au observat anchetatorii – nu a oferit cursuri online, ci le-a permis să îşi aleagă modul în care să îşi educe copiii.

De altfel, cei doi soți au recunoscut că se ocupau singuri de educația minorilor, timp de trei ore pe zi, după un program flexibil și folosind manuale românești cumpărate din librării. Din acest motiv, specialiștii care au întocmit un raport de evaluare psihologică în acest caz s-au întrebat ”cum ar putea (organizația din SUA – n. red.) să ofere diplome de absolvire pe programă şcolară românească?”

Instanța a observat mai multe aspecte legate de această situație. Astfel, conform unei adrese din martie 2022 a Inspectoratului Școlar Bihor, homeschooling nu este o formă de învățământ recunoscută în țara noastră, iar cursurile urmate în acest fel nu pot fi echivalate conform învățământului românesc, în care sunt obligatorii 10 clase.

În plus, judecătorul a aflat că nici mama și nici tatăl minorilor nu au pregătire pedagogică sau de specialitate, iar organizația din SUA aleasă de părinți nu este acreditată în România, arată bihon.ro.

Raportul de evaluare psihologică a recomandat înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu pentru a le fi respectat dreptul la educație. De altfel, timp de trei luni întreaga familie a beneficiat de consilierea specialiștilor DGASPC Bihor în vederea reînscrierii copiilor la școală.

Potrivit Codului Penal (art. 380 alin. 1) fapta părintelui sau a persoanei căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Instanța a decis să-i condamne pe cei doi soți la câte patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, invocând faptul că aceștia ”nu şi-au asumat vreo responsabilitate pentru comiterea faptelor şi nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, (…) aspect care rezultă şi din poziţia exprimată de inculpata (…) care a considerat că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire şi doreşte să trăiască în linişte”.