Părintele Calistrat, lămuriri despre declarația că 10% din darul de nuntă trebuie să se dea Bisericii: Specialiștii în media spun că am distrus nunțile din România
Părintele Calistrat a revenit cu o explicație după declarațiile controversate despre faptul că 10% din banii obținuți din darul de nunta ar putea merge către Biserică.
Cunoscutul părinte Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași a explicat în trecut ce înseamnă zeciuiala.„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 - 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?”, a spus preotul la BZI Live.
”Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a explicat Calistrat.
După ce subiectul s-a viralizat, părintele a simțit nevoia să vină cu mai multe precizări:
Iată mesajul integral: CU TELEVIZORUL PROSTIM POPORUL
- Nu este o chestiune mai ieftină și de joasă speță, decât circul ieftin, dezinformarea, manipularea și inducerea în eroare a publicului.
- Toți specialiștii în media, varsă lături peste lături, fiind vreun ordin de denigrare stabilit probabil, că o lege nouă dată de parintele Calistrat a distrus nunțile din România prin replica cu 10% din încasările nunții să fie date la Biserică.
- Veți vedea că este o poveste discutată cu un ucenic, care bagase peste 20000 Euro în nuntă și se poticnise în plata care ar trebui dată preotului care i-a citit “Taina Cununiei”.
- Aici l-am luat la glumind, cum o distracție de o noapte costă peste 20000 Euro, iar de a doua zi arunci tot, s-a terminat și coregrafia, iar în final cel mai important moment “TAINA CUNUNIEI”, harul și binecuvântarea pe care le ai toată viața, la acelea te grăbești și vrei cât mai repede și pe degeaba, că povestea cu Dumnezeu mai puțin contează.
- Deci Dumnezeu care dă cel mai mult, cei mai important și mai sfânt, Harul Duhului Sfânt, El este cel mai ignorat și luat peste picior de mire,mireasă și nașii.
- Problema cu zeciuiala din banii băgați la nuntă a fost un simplu exemplu luat din Evanghelia “Vamesului și fariseului”, să vadă cât este dator lui Dumnezeu, dacă ar fi să înțeleagă cât costă distracția care nu se scrie în cer, și trece cu noaptea, față de darul Duhul Sfânt dat pe viață de Dumnezeu.
- Atât, în finalul videoclipului am arătat că la nuntă am primit și 50 si 100 si 200 lei, nefiind un preț standard, stabilit nicăieri.
- Însă, cei care abia așteaptă să murdărească Biserica, de data aceasta sunt centrați pe imaginea mea, și au sărit ca rechinii, vanitoșii tigrii ai culturii rafinate au sărit să sfâșie în haită, au găsit momentul cheie să-și verse veninul.
- Domnule Baconschi aș fi așteptat să fiți mai vehement ca astăzi la “Referendumul pentru familie”, unde nu vi s-a prea auzit părerea.
- Sau încă sunteți în cercetare despre momentul exact al Învierii Domnului Iisus Hristos?
Răspuns:
- SINODUL 1 Ecumenic , primăvara, după 14 Nissan, prima Duminică după lună plină, după echinocțiul de primăvară.
- Dacă sunteți intelectual de marcă dați dovada de reafinament intelectual și lasați manipularea și jignirile, care nu se pretează dumneavoastră ca ambasador de Vatican.
- Eu sunt un preot obișnuit ca mulți alții, dar reverența este calea dreaptă pentru ortodocșii bisericii, pe când dezinformarea și scoaterea din context nu sunt de la Dumnezeu.
- Chiar dacă trăim într-o eră a ratingului, a imaginii, încâ nu s-a anulat norma bunului simț și a eticii sociale.
Pr.Calistrat.