Parchetul General, noi explicații despre protocoalele cu SRI
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a oferit precizări suplimentare în legătură cu cele două protocoale încheiate cu Serviciul Românii de Informații în decembrie 2016.
Totul vine în contextul în care Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, condamnat la opt ani de executare cu închisoare în primă instanţă, a făcut publică varianta secretă a protocolului, cea publică fiind deja cunoscută. CITEȘTE AICI DETALII!
După ce Darius Vâlcov a făcut publică varianta secretă a protocolui, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat. El cerut astăzi o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI: "Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti". CITEȘTE AICI DETALII!
Redăm mai jos comunicatul remis Realitatea TV de către Parchetul General:
"Având în vedere dezbaterile publice privind protocoalele de cooperare încheiate în anul 2016 între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în continuarea comunicatului de presă din data de 18 iunie 2018, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
La data de 08.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație a încheiat 2 protocoale cu Serviciul Român de Informații:
I. Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public.
II. Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET).
Cu privire la acest protocol arătăm:
1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații, sesizarea parchetului cu privire la infracțiunile constatate de S.R.I. și comunicarea de informații în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea națională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I. și ale Codului de procedură penală.
2. Protocolul și-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituțiilor semnatare. La aceași dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice dacă menține caracterul clasificat al documentului.
3. La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.
4. Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire l inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului"