Parchetul General, precizări despre colaborarea cu SRI
Parchetul General susține că protocolul încheiat între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații a fost legal și prevedea formarea unor echipe operative cu rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de instanță.
Parchetul mai spune că protocolul și-a încetat efectele după decizia Curții Constituționale din 2016, prin care serviciile de informații nu mai aveau posibilitate să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, mai puțin în cele privind infracțiuni de terorism și contra securității naționale.
Parchetul General a dat publicității vineri un comunicat de presă în care își expune poziția în legătură cu informațiile din presă din ultimele zile privind existența unui protocol de colaborare între parchete și serviciile de informații.
"Pentru buna colaborare interinstituțională, se pot încheia protocoale în care să fie stipulate aspecte care să conducă la îndeplinirea scopului și obiectivelor asumate de către părțile semnatare, cu respectarea tuturor dispozițiilor legale incidente. În acest context, protocolul dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, ce a constituit obiectul unor materiale de presă, cuprindea regulile de realizare a cooperării în baza cadrului legal, ce reglementează competențele fiecăreia dintre instituțiile semnatare. Protocolul în discuție și-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr.51/2016 a Curții Constituționale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informații să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, mai puțin în cele privind infracțiuni de terorism și contra securității naționale", declară Parchetul General.
Ministerul Public mai spune că echipele operative invocate de protocol aveau rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de instanță.
După apariția deciziei Curții Constituționale, realizarea în continuare a acestor metode speciale de supraveghere, prin echipe operative, ar fi fost în afara cadrului legal.
"Derularea activităților prevăzute în protocolul în discuție s-a făcut cu respectarea dispozițiilor art.7 din Legea nr. 303/2004, ce prevăd o interdicție conform căreia magistrații nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații", mai declară Parchetul General.
Poziția Ministerului Public vine după ce în presă a fost făcută publică o înregistrare, potrivit căreia procurorul general al României, Augustin Lazăr, ar fi afirmat, în cadrul ședinței de miercuri a CSM, că a existat un protocol între Ministerul Public și serviciile de informații, pentru formarea unor echipe mixte operative.
"A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public și serviciile de informații, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însușit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic așa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de Procedură Penală. Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecați după Codul de Procedură Penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipa mixtă", ar fi spus Augustin Lazăr în ședința CSM.
Sursa: agerpres.ro