MENIU

Pârâul care a măturat satul. "Reclădim speranţa", o campanie pentru românii rămaşi fără case

Inundaţiile i-au lăsat doar cu hainele de pe ei. Băcăuanii loviţi de viiturile din această vară se luptă să refacă ce se mai poate din locuinţele devastate. Chiar şi acum, la aproape o lună după potopul care aproape i-a îngropat în noroi, oamenii dorm cu ferestrele deschise între pereţii uzi şi privesc cu deznădejde spre viitor. Pentru ei, Realitatea TV şi Habitat for Humanity România, continuă campania Reclădim speranţa.

"Firul de apa care strabate satul Mănăstirea Cașin poarta numele de Pârâul dulce, însă pe 24 mai el a adus numai amaraciune pentru cei care s-au aflat in calea viiturii.

Specialiştii numesc flash flood tipul de viitură care a lovit la începutul verii satul Mânăstirea Caşin. Din cauza ploilor abundente, un simplu pârâu s-a transformat în câteva minute într-un val de câţiva metri care a măturat totul. În calea lui s-au aflat şi casele a doi vecini: Marian şi Mircea Bădan. Poartă acelaşi nume, dar nu sunt rude. Acum însă îi uneşte aceeaşi durere: apa i-a lăsat fără agoniseala de-o viaţă.

"Eu am căzut în depresie. Eu am facut atac de panica. M-a luat într-o săptămână de 4 ori urgenţa. Nu stiam ce e cu mine. Inebunisem. Ma strambam in toate felurile, ma tragea de stomac ceva!", spune Marian Bădan.

Marian şi familia au avut norocul să nu fie acasă când a lovit viitura. El, soţia şi cei doi copii lucrau pe un deal. Ca prin minune, vacile, principala sursă de hrană a familiei, au supravieţuit.

"Ele cand au vazut ca vine apa au vrut sa fuga pe acolo, sa iasa dar nu au mai avut cum. S-au ingramadit acolo si au stat cu capul sus Nu stiu. Nu stiu cum au scapat!"

Acum şi-a trimis fata de 18 ani şi băiatul de 14 în sat, la rude ca să nu se îmbolnăvească. Munceşte zi de zi ca să-şi readucă familia acasă. Mircea, vecinul său, vrea însă să plece cât mai departe.

"Mi-e frica foarte tare! Eu am prins frica de apa de ... SI mort nu as mai sta aici ca ma ia apa! TAIE Doamne Maica Domnului!", spune Mircea.

Alătură-te campaniei Realitatea TV şi Habitat for Humanity România şi ajută-ne să reclădim speranţa. Donează 2 euro prin sms la 8829 şi dă o mână de ajutor celor ce muncesc pentru a avea din nou ce să numească "acasă".