MENIU

Paralizia ar putea fi reversibilă - Terapia revoluționară cu gel ce inversează efectul provocat de leziunile coloanei - VIDEO

Paralizia ar putea fi reversibilă - Terapia revoluționară cu gel ce inversează efectul provocat de leziunile coloanei - VIDEO

Cercetătorii sunt pe cale de a aplica o terapie revoluționară pentru regenerarea celulelor ce poate face ca paralizia să devină reversibilă.

Un studiu realizat la Universitatea Northwestern pe șoareci cu leziuni ale coloanei vertebrale arată că o terapie specială poate stimula regenerarea celulelor. În acest fel se poate ajunge la ce părea imposibil până acum: inversarea paraliziei. 

În prezent nu există nicio modalitate aprobată de autoritățile sanitare de a inversa deteriorarea măduvei spinării. Cercetătorii lucrează continuu la noi tratamente, inclusiv proteze și medicamente, care ar putea stimula regenerarea celulelor nervoase sau ar putea îmbunătăți funcția nervilor care rămân după o leziune a măduvei spinării, arată doc.ro.

Potrivit studiului publicat în revista medicală Science, la șoarecii cu leziuni paralizante ale măduvei spinării au fost obținute rezultate foarte promițătoare. Cercetătorii urmează să ceară aprobarea pentru studiile pe oameni.

Scopul cercetării a fost de a dezvolta o terapie care ar putea fi utilizată în clinici pentru a preveni paralizia după traume sau boli majore.

Savanții de la Universitatea Northwestern au folosit nanofibre pentru a imita arhitectura matricei extracelulare, o rețea naturală de molecule care înconjoară țesutul care este responsabil pentru susținerea celulelor. Astfel se poate obține inversarea paraliziei, susține cercetătorii, potrivit doc.ro.

Terapia a fost injectată sub formă de gel în țesutul din jurul măduvei spinării șoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost făcută o incizie în coloana vertebrală. 

După o lună, șoarecii care au fost tratați și-au recăpătat capacitatea de a merge aproape la fel de bine ca înainte de a fi răniți, spre deosebire de cei care nu au primit tratament.

Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au dezvoltat o nouă formă de medicament care promovează regenerarea celulelor și a inversat paralizia la șoarecii cu leziuni ale coloanei vertebrale, permițându-le să meargă din nou în patru săptămâni de la tratament.

Șoarecii au fost apoi eutanasiați pentru a se examina impactul terapiei la nivel celular, cercetătorii descoperind îmbunătățiri semnificative la nivelul măduvei spinarii. Au fost observate regenerări diverse la nivelul neuronilor.

O descoperire-cheie a studiului a fost crearea unei anumite mutații în molecule care a sporit eficiența legată de mobilitate. Datorită acelei mutații s-a mărit mișcarea moleculelor deci și eficacitatea acestora, de aici denumirea de „molecule dansatoare”.

Oamenii de știință au testat, de fapt, două versiuni ale tratamentului, una cu mutația și alta fără, și au descoperit că șoarecii care au primit versiunea modificată și-au recăpătat mai multe funcții.

Gelul dezvoltat de oamenii de știință este primul de acest tip, dar ar putea inaugura o nouă generație de medicamente cunoscute sub numele de „medicamente supramoleculare”, deoarece terapia este un ansamblu de mai multe molecule, mai degrabă decât o singură moleculă

Cercetătorii fac demersuri pentru a trece direct la studiile pe oameni, fără teste suplimentare pe alte animale. Ei vor să pună la punct noua terapie testată pentru a ajunge la reversibilitatea paraliziei. Mai ales că persoanele cu leziuni ale măduvei spinării au șanse de viață mult mai mici decât cei fără leziuni. Potrivit statisticilor oficiale, aproape 300.000 de persoane trăiesc cu o leziune a măduvei spinării numai în Statele Unite. Durata lor de viață este mai scurtă decât a persoanelor fără leziuni ale măduvei spinării și nu s-a îmbunătățit din anii 1980.

Leziunile măduvei spinării pot rezulta din deteriorarea vertebrelor, a ligamentelor sau a discurilor coloanei vertebrale ori a măduvei spinării în sine. O leziune traumatică a măduvei spinării poate proveni, de exemplu, dintr-o lovitură bruscă și traumatică a coloanei vertebrale (accident de mașină, cădere, un act de violență etc.), care fracturează, luxează, zdrobește sau comprimă una sau mai multe vertebre. La câteva zile sau săptămâni apar leziuni suplimentare din cauza sângerării, a inflamației și a acumulării de lichid în și în jurul măduvei spinării.

O leziune a măduvei spinării, adică lezarea oricărei părți a măduvei spinării sau a nervilor de la capătul canalului spinal, provoacă adesea modificări permanente ale forței, senzației și altor funcții ale corpului. Paralizia cauzată de o leziune a măduvei spinării poate fi tetraplegie (brațele, mâinile, trunchiul, picioarele și organele pelvine sunt toate afectate de leziunea măduvei spinării) sau paraplegie (afectează tot sau o parte din trunchi, picioare și organele pelvine).