MENIU

Paradă mamut la Moscova de 9 mai. Tancul minune s-a defectat la lansare

Marea paradă cu T-14 Armata

Rusia sărbătoreşte sâmbăta cea de-a 70 aniversare a Zilei Victoriei, când Uniunea Sovietică a învins Germania nazistă cu cea mai mare paradă militară organizată vreodată.

La Moscova, sute de militari si vehicule de razboi sofisticate au umplut Piata Rosie, unde se asteapta ca ceremoniile sa inceapa la ora locala 10.00. Ziua Victoriei este sarbatorita cu mare fast in toate colturile Rusiei.

In total, peste 16.000 de soldati, aproape 200 de unitati de vehicule militare si circa 140 de elicoptere si avioane de razboi vor lua parte la ceremoniile-mamut, potrivit datelor prezentate de Ziare.com.

Kremlinul profita de ocazie pentru a defila pe strazile Moscovei cu cele mai noi echipamente militare, printre care si un tanc de ultima generatie, cel mai bun fabricat vreodata in Rusia, toate sfidand Occidentul, care boicoteaza marele eveniment.

La ceremoniile de dinaintea marii parade, tancul minune T-14 Armata s-ar fi defectat şi a rămas pe loc în timp ce restul trupelor şi-au continuat marşul, potrivit Independent.co.uk.

Incidentul a fost dezminţit de autorităţile ruse, care au explicat că oprirea tancului făcea parte din programul planificat.

La finalul defilării, Piața Roșie va fi survolată de peste 100 de avioane strategice şi elicoptere. Pentru prima dată în istorie, la paradă vor participa şi avioane de luptă, precum şi elicopterele militare MI-35M, informează Digi24.ro.

Măsurile de securitate au fost sporite pentru a preveni orice incident. Cu trei ore înainte de paradă, mii de poliţişti şi camioane blindate au fost mobilizate în mai multe puncte-cheie din jurul Pieţei Roşii. Totodată, multe dintre străzile ce duc spre această piaţă au fost închise.

Liderii occidentali au refuzat să asiste la paradă din cauza tensiunilor cu Rusia provocate de anexarea Crimeei anul trecut, dar şi din cauza amestecului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte al URSS, a declarat că refuzul liderilor occidentali de a veni la Moscova pentru a asista la festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste reprezintă o lipsă de respect pentru popoarele fostei Uniuni Sovietice.

Printre liderii care au refuzat invitaţia se numără şi Angela Merkel. Ea va veni mâine la Moscova pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Mai multe articole despre:
Rusia paradă militară 9 mai Ziua Victoriei