MENIU

Papa Francisc, nou apel la responsabilitate: Suntem pe cale să exploatăm resursele planetei ca pe o portocală

Papa Francisc

Papa Francisc a făcut un nou apel pentru protejarea resurselor planetei și o împărțire a acestora ”într-o manieră echitabilă şi respectuoasă”. Suveranul pontif a denunțat ”datoria ecologică” a Nordului față de Sud. 

Papa Farncisc a criticat și modul în care unele companii multinaționale exploatează planeta doar pentru profit, în special cele din emisfera nordică.

"Suntem pe cale să exploatăm resursele planetei ca şi cum ar fi vorba despre o portocală. Ne rugăm ca resursele planetei să nu fie jefuite. Această datorie nu încetează să crească atunci când anumite multinaţionale fac în afara ţărilor lor de origine lucruri care nu le sunt permise la ele acasă", a transmis Suveranul Pontif într-o alocuţiune video difuzată de Reţeaua mondială de rugăciune de la Vatican, catalogând situația ca fiind ”revoltătoare”. 

"Astăzi, nu mâine, ci astăzi, trebuie să ne îngrijim de Creaţie într-o manieră responsabilă. Să ne rugăm pentru ca resursele planetei să nu fie jefuite, ci să fie împărţite într-o manieră echitabilă şi respectuoasă", a adăugat liderul de la Vatican.

Mesajul Papei Francisc este însoțit de un bilanț transmis de Reţeaua mondială de rugăciune, cu date care stau la baza apelului. Într-un comunicat, se precizează că 821 de milioane de oameni din întreaga lume merg la culcare cu stomacul gol în fiecare seară. Acest lucru nu este cauzat de lipsa alimentelor, ci de ”nedreptăţile profunde care înconjoară producţia de alimente şi disponibilitatea lor" și de "dominaţia companiilor asupra producţiei”. În plus, comunicatul mai arată că 1% din populaţia mondială deţine dublul bogăţiei acumulate de celelalte 99 de procente. Jumătate din populaţia lumii trăieşte cu 5,5 dolari americani pe zi, iar aproximativ 2,2 miliarde de persoane nu au acces la apă potabiă.

Înregistrarea video a fost dată publicităţii cu o zi înaintea Zilei mondiale de rugăciune pentru salvarea Creaţiei, o reuniune cu caracter ecumenic instituită în cadrul Bisericii Catolice de Papa Francisc, în 2015, notează Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
papa francisc resursele planetei miltinationale