Papa Francisc denunță prioritizarea intereselor economice în faţa celor sociale în timpul pandemiei
Papa Francisc a denunțat, în cadrul Audienţei Generale de miercuri, tendința guvernelor de a asculta mai mult de companiile multinaționale decât de mișcările sociale. ”Pentru a ieși din criză, toți membrii societății trebuie să-și asume o parte din responsabilitate”, a transmis Suveranul Pontif.
În actualul context generat de pandemia de Covid-19, în care se caută soluții, Suveranul Pontif a criticat faptul că țările țin cont prea mult de companiile farmaceutice și prea puțin de cei care se află în prima linie.
”Se ascultă mai mult de marile companii financiare decât de oameni sau de cei care se mişcă în economia reală. Se ascultă mai mult de companiile multinaţionale decât de mişcările sociale. Se ascultă mai mult de cei puternici decât de cei slabi", a denunțat Papa Francisc, citat de Agerpres.
Actuala criză, care este nu doar sanitară, ci și socială, politică şi economică, se poate rezolva dacă toţi membrii societăţii își asumă o parte din responsabilitate și nimeni nu va mai fi exclus, ignorat sau marginalizat, consideră Suveranul Pontif. În acest sens, trebuie să se acorde prioritate ”principiului subsidiarităţii” şi colaborării constante dintre stat şi popor şi viceversa.
Papa a reiterat că actuala criză poate fi o oportunitate pentru ”un viitor în care dimensiunea locală şi globală să se îmbogăţească reciproc, unde frumuseţea şi splendoarea grupurilor mici să înflorească”, iar angajamentul față de cei nevoiași să fie în creștere.