PANICĂ într-un oraş din Elveţia: a fost descoperită o sursă puternică de RADIAŢII
Surse importante de radiu puternic radioactiv au fost găsite într-o fostă groapă de gunoi din oraşul Bienne (Biel în germană) de către autorităţi, care au ales să nu difuzeze informaţia, afirmă duminică publicaţiile elveţiene Le Matin Dimanche şi SonntagsZeitung, citate de AFP.
Publicaţiile afirmă că autorităţile locale, cantonale şi federale ştiau despre acest lucru de un an şi jumătate dar au decis să nu spună nimic pentru a nu crea panică în rândul populaţiei acestui oraş cu 50.000 de locuitori, situat în contonul Berna.
Deşeurile provin de la o vopsea folosită de industria ceasurilor pentru a face cifrele să strălucească şi care a fost interzisă din cauza pericolului pe care îl prezenta, începând din 1963. Ele au fost descoperite în timpul lucrărilor pentru realizarea unei bretele de autostradă.
"Au fost obţinute 120 de kilograme de deşeuri radioactive după triere, au fost măsurate doze de câteva sute de microsieverţi la contactul cu sursele", a declarat pentru Matin Dimanche purtătorul de cuvânt al Biroului federal pentru sănătate publică (OFSP), Daniel Dauwalder. Potrivit OFSP, probabilitatea ca acesta lucru să constituie o ameninţare pentru populaţie este considerată "scăzută".
Groapa de gunoi a fost convertită în grădini comunitare în anii '50 şi acestea au fost cultivate până în 2007. În unele locuri, au fost măsurate radiaţii de peste 300 de microsieverţi pe oră, respectiv de 100 de ori mai mult decât pragul autorizat pentru o groapă de gunoi, potrivit publicaţiilor.
Trei ore în apropierea acestei surse sunt suficiente pentru a primi doza de radiaţii tolerată timp de un an de o persoană.
Cotidianul german precizează că Biroul federal pentru sănătate publică a asigurat că la valori de până la două milioane de becquereli pe kilogram, riscurile pentru populaţie şi mediu sunt "infime".
Totuşi, SonntagsZeitung arată că cercetările efectuate în cazul apelor subterane nu au fost lansate decât în iulie anul trecut.