MENIU

PANAMA PAPERS Alte 20 de hectare pe care Beny Steinmetz le deține, pe ascuns, în Snagov, descoperite

Beny Steinmetz

Documentele #PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care Beny Steinmetz le deține, pe ascuns, în Snagov, suprafața descoperită de RISE completând terenul deținut de magnatul israelian la marginea Bucureștiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa și Snagov - terenuri din care o parte se află sub sechestru DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa și pădurea 'Fundul Sacului' din Snagov.

Conform unei anchete publicate de RISE Projects marți, în acest caz, israelianul este anchetat alături de Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) și prințul Paul Lambrino, scrie Agerpres.

"Cele 20 de hectare neștiute ale lui Steinmtez au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din București și se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca. Firma offshore se numește Lester Invest Group SA și a fost înființată în iulie 2009. În același an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafața de 20 ha de la Snagov. Anterior, SRL-ul bucureștean aparținuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Brașov, și sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20 ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase. Compania offshore a fost înființată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveția, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solicitarea în Panama. Se numește Sandra Merloni-Horemans și este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate acum pentru corupție pe trei continente", se menționează în articolul RISE Projects.

Conform sursei citate, din același cabinet al corporației lui Steinmetz a plecat și însărcinarea către avocatul român, Robert Roșu, de a reprezenta offshore-ul panamez Lester Invest Grup în procesul administrativ de achiziție a SRL-ului bucureștean cu terenurile de la Snagov. Robert Roșu este fondator al casei de avocatură Tucă, Zbârcea și Asociații și, de anul trecut, suspect în dosarul 'Truică-Steinmetz-Lambrino', privind cele două retrocedări penale amintite.

'Confruntat de RISE Project cu informațiile din corespondența electronică purtată de managerii lui Steinmetz cu avocații de la Mossack & Fonseca, Robert Roșu susține că nu-și amintește de firma Lester Invest Grup din Panama: 'Am semnat mii de acte, dar numele acestor companii nu îmi spun nimic'. Cât despre legăturile sale cu miliardarul Beny Steinmetz, avocatul susține că a prestat pentru acesta exclusiv servicii juridice', se mai precizează în articol.

Jurnaliștii RISE Projects mai semnalează că în toți acești ani, Consiliul Județean Ilfov a emis mai multe certificate de urbanism pentru construcția unor ansambluri rezidențiale pe terenurile secrete ale lui Steinmetz din Snagov. Cele 20 de hectare sunt compuse din 23 de loturi, cu suprafețe cuprinse între câteva sute de metri pătrați și câteva hectare. Unele dintre aceste terenuri sunt poziționate lângă pădurea seculară Codrii Vlăsiei.

În perioada 2007-2009, când a fost derulat grosul achizițiilor imobiliare, terenurile din Snagov erau evaluate de bănci la 300 — 380 de euro pe metru pătrat.

'Retrocedarea din pădurea 'Fundul Sacului' Snagov este un alt tun imobiliar orchestrat de rețeaua lui Beny Steinmetz în România. Companiile magnatului au obținut fraudulos 47 de hectare de pădure dintr-o fostă rezervație naturală protejată — statut desființat fără explicații la începutul anilor 2000. Scoaterea pădurii 'Fundul Sacului' din registrul ariilor protejate a condus la o operațiune complicată de preluare a acesteia de către gruparea Beny Steinmetz — Remus Truică — Tal Silberstein — Shimon Sheves. Toți, puși acum sub acuzare la DNA', se mai precizează în articol.

După mai multe operațiuni și anchete, Steinmetz a rămas cu 25 ha în pădurea Fundul Sacului, pe care le deține în continuare prin suveica de firme România — Cipru — Panama, dar au fost sechestrate de procurorii DNA.

Investigația jurnaliștilor RISE Projects mai semnalează că, prin rețeaua de offshore-uri, Beny Steinmetz a mai gestionat "o retrocedare penală": Ferma Regală Băneasa, evaluată la 138 de milioane de euro.

Cele 21 de hectare din terenurile Fermei au devenit proprietatea aceleiași structuri offshore construită de Beny Steinmetz, adică cea folosită și în retrocedarea penală din Snagov, iar o serie de documente dezvăluie că miliardarul controla în permanență evidența proprietăților din România.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic 'Panama Papers', anunțau duminică publicațiile Le Monde și Le Soir.

Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbește despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Ancheta, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că 'șocul este planetar'.

În centrul acestei 'pânze de păianjen' se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată ca fiind unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale.

Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

Mai multe articole despre:
anchetă panama papers