MENIU

Pâinea cu gust de carne, invenția uimitoare a Universității Dunărea de Jos Galați. Cum ar putea salva buzunarele și sănătatea românilor

Pâinea cu gust de carne, invenția uimitoare a Universității Dunărea de Jos Galați. Foto: Facebook

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a primit recent un brevet de invenție pentru o pâine proteică inovatoare, care a fost dezvoltată de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Procedeul de obținere a acestei pâini echilibrate din punct de vedere nutritional, care se concentrează în special pe conținutul optim de proteine, reprezintă un pas important către atingerea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește alimentația sănătoasă.

Echipa de cercetători formată din Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc a pornit de la premisa că pâinea tradițională are un conținut de aminoacizi esențiali dezechilibrat și au decis să adauge un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne pentru a remedia această problemă.

Pâinea proteică dezvoltată de acești cercetători reprezintă o soluție inovatoare pentru a oferi o alternativă sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional în special pentru populația săracă, care este deseori mare consumatoare de pâine în dietă. Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice și ar putea contribui la reducerea cazurilor de malnutriție sau de deficiențe de proteine în dietă.

Prof. dr. ing. Petru Alexe, unul dintre autorii acestei invenții, subliniază importanța politicii și programelor guvernamentale sau locale pentru a asigura accesul populației, în special a celor cu venituri mici, la această pâine echilibrată nutrițional. Subvenționarea prețului acestui produs ar putea să fie o soluție eficientă pentru a asigura că toți consumatorii beneficiază de beneficiile sale, indiferent de situația financiară.

Victima Monicăi Macovei cere despăgubiri de 500.000 de euro

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe revistei universității gălățene.

Tânăr prins cu aproximativ două kilograme de droguri asupra sa, în trafic, la Focșani! Poliția l-a reținut VIDEO

Anunțul a fost făcut și pe pagina oficială de Facebook a instituției de învățământ superior.

„OSIM a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali”, au scris oficialii pe pagina de socializare.

Nicolae Ciucă anunță cine este liberalul în cărți pentru Primăria Capitalei. Când va fi făcut anunțul oficial