MENIU

Pactul secret dintre Kim Jong-un și liderul Chinei înainte de summit-ul cu Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avut marţi, la Beijing, un al patrulea summit cu preşedintele chinez Xi Jinping, într-un efort de coordonare a strategiilor înaintea unei posibile noi întâlniri la vârf cu şeful Casei Albe, Donald Trump, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Vizita lui Kim la Beijing, care nu a fost anunţată în prealabil, are loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean a ameninţat, în discursul de Anul Nou, că îşi va schimba atitudinea faţă de SUA dacă, în pofida apropierii recente, acestea menţin sancţiunile economice împotriva Phenianului.

Deplasarea lui Kim Jong Un în China, confirmată de presa de stat nord-coreeană şi de cea chineză, survine în contextul planurilor pentru o a doua întâlnire la vârf cu preşedintele american Donald Trump - după summitul din iunie 2018 de la Singapore - vizând denuclearizarea peninsulei coreene.

China este un actor diplomatic important în dosarul sensibil al programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, dată fiind poziţia sa de principal susţinător diplomatic şi comercial al nord-coreenilor.

"Xi şi Kim văd un interes în coordonarea poziţiilor lor înaintea summiturilor Kim-Trump. Pare deja o obişnuinţă", consideră Bonnie Glaser, analist în cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale. 'Kim caută, de asemenea, ajutorul Beijingului pentru a obţine atenuarea sancţiunilor internaţionale', afirmă ea.

China şi Rusia consideră că ONU ar trebui să ia în discuţie ridicarea acestor sancţiuni, însă Trump a afirmat recent că ele vor rămâne în vigoare atât timp cât nu vor exista rezultate 'foarte pozitive' în privinţa denuclearizării.

Sosirea lui Kim în capitala Chinei coincide cu a doua zi de discuţii purtate la Beijing între negociatori chinezi şi americani vizând soluţionarea războiului comerciale între cele două puteri.

"Momentul nu ar fi putut să fie mai bine ales. Aceasta arată că Beijingul poate juca şi cartea Coreei de Nord dacă va considera util", punctează Harry Kazianis, director în cadrul think-tank-ului american Center for the National Interest.

"Kim este dornic să reamintească administraţiei Trump că are şi alte opţiuni diplomatice şi economice pe lângă ceea ce pot oferi Washingtonul şi Seulul", a mai explicat Kazianis.

Kim a mai avut trei summituri anul trecut cu Xi, cel mai important aliat al său, înaintea şi după reuniunile la vârf cu Trump şi cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Kim Jong Un, acompaniat de soţia sa şi de mai mulţi demnitari nord-coreeni, printre care ministrul de externe, Ri Yong Ho, şi Kim Yong Chol, un negociator-cheie în discuţiile cu SUA, a plecat luni din Phenian la bordul unui tren special şi a sosit în cursul dimineţii de marţi în capitala chineză.

Cum arată trenul blindat cu care Kim Jong-un a intrat în China

Agenţia Xinhua a confirmat că liderul nord-coreean se va afla în China până joi, la invitaţia preşedintelui Xi.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează surse rămase anonime, cei doi lideri au discutat timp de o oră, abordând subiectul unui al doilea summit Kim-Trump şi întărirea relaţiilor bilaterale.

Kim şi soţia sa, Ri Sol Ju, au luat parte ulterior la un dineu găzduit de perechea prezidenţială chineză, a precizat Agerpres.

Mai multe articole despre:
Kim Jong un presedintele Chinei