Pacienţii cu leucemie nu au nicio şansă în România. Medicii fac apel la români să doneze celule stem
Zeci de români diagnosticaţi cu leucemie, anemie severă sau boli metabolice au nevoie urgent de un transplant cu celule stem. Medicii fac apel la români să doneze şi să contribuie astfel la salvarea acestor vieţi.
Deşi oricine este sănătos poate să ajute, România are doar 25.000 de donatori de celule stem. Comparativ, în alte state europene numărul donatorilor ajunge şi la patru milioane.
La 11 ani, Annes se luptă cu o boală cumplită: leucemie! Ca să trăiască are nevoie de un transplant cu celule stem hematopoietice.
"Vestea a fost cumplită. Am intrat în acest tratament de citostatice, în programul care se face, acum l-am terminat şi aşteptăm un donator", a afirmat tatăl fetei.
"Am primit şi vestea că am găsit un donator. În ultima zi s-a răzgândit şi n-a mai venit să doneze. Simţi că te prăbuşeşti", a continuat acesta.
Annes ar fi vrut să stea de vorbă cu românul care i-ar fi putut salva viaţa măcar cinci minute, pentru a încerca să-l facă să se răzgândească şi să o ajute. Din păcate, legea nu îi permite acest lucru.
"Am nevoie de un transplant. Demult voiam să mă fac medic, pediatru voiam, dar acum vreau hematolog pentru că vreau să salvez cât mai multe vieţi", a spus fata care aşteaptă un donator de celule stem.
48 de români au nevoie de transplant.
" În România avem numai 20, 25 de paturi destinate transplantului de celule stem. Ceea ce înseamnă foarte puţin pentru o populaţie de 20 de milioane de oameni, înseamnă foarte puţin faţă de cererea care se cifrează cam la 450 de cazuri pe an", precizează Dan Coliţă, medic primar hematolog.
Oricine are între 18 şi 45 de ani poate dona. Se recoltează sânge pentru analize, apoi se verifică dacă persoana este compatibilă din punct de vedere genetic cu un pacient de oriunde din lume care are nevoie de transplant. Dacă este compatibil, omul este chemat la spital să doneze celulele.
"Dacă pe plan mondial există peste 25 de milioane de donatori, avem şi noi, iată, peste 25 de mii de donatori", a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În ultimii şapte ani, în ţara noastră au fost făcute 70 de transplanturi cu celule stem de la donatori neînrudiţi. 47 dintre români au fost salvaţi de donatori nemţi, iar românii au salvat doi străini: un rus şi un croat.