MENIU

Pacientă trimisă la peste 200 km, fără medic, în județul Vrancea! Femeia este în COMĂ: anchetă URIAȘĂ a Ministerului Sănătății

Ambulanță - imagine de arhivă

Un caz revoltător din Vrancea este anchetat de Ministerul Sănătății. Este vorba despre o femeie de 57 de ani, care deși era în stare gravă, a fost transportată cu o ambulanță fără medic spre Iași. Acum a ieșit la iveală că salvarea nici nu era dotată corespunzător. Culmea, pacienta care acum se află în comă a avut nevoie de medic la jumătatea drumului, iar o altă ambulanță a fost trimisă după ea. 

Cazul datează din 31 mai, la ora 13:00, când Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Vrancea a primit o solicitarea de a transporta la Spitalul Universitar din Iași o pacientă în vârstă de 57 de ani, din Galați, bolnavă de cancer în fază terminală.

Potrivit Jurnalului de Vrancea, solicitarea a venit chiar din partea medicului curant al pacientei. Acesta a cerut, din cauza stării în care se afla femeia, ca în autospecială să fie neaparat și un medic.

În acel moment, în curtea SAJ erau disponibile cinci echipaje (de pe tot atâtea ambulanțe), trei cu medic și două doar cu asistent. Dintre cele două autospeciale cu medic, una singură era dotată cu ventilator, echipament foarte important în cazul în care pacienta ajungea în stare critică, iar pe aceasta se afla fostul director al SAJ, Vitalie Bețișor.

Din anumite motive care sunt cercetate acum, s-a decis că pacienta este stabilă și că poate fi transferată la Iași cu o autospecială simplă, fără ventilator și medic, doar cu asistent. Discuțiile care au dus la luarea acestei decizii, scrie presa locală, ar fi durat două ore, timp în care pacienta s-a aflat încă în Focșani. 

În timpul transportului, lucrurile s-au complicat, și asta deoarece pacientei i s-a făcut rău și a intrat în comă, stare în care a și fost preluată de medicii din Iași.

Cazul revoltătot, preluat de media locale, a ajuns și la urechile prefectul județului, Nicușor Halici, care a decis să facă o mică investigație, astfel că  Sdirectorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Vrancea – Mircea Iuliana, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea – dr. Vasile Costin, managerul general al SAJ Vrancea – Stela Oceanu și directorul medical al Spitalului Județean Focșani – dr. Mihai Dumitrescu au fost chemați la discuții.

În urma întrvederii, prefectul a solicitat Ministerului Sănătății (MS) și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) controale care să lămurească situația, să găsească vinovații și să-i sancționeze conform legii.