MENIU

Pacient mort, după o transfuzie de sânge greşită la Spitalul Pantelimon. Primele SANCŢIUNI

Un bărbat în vârstă de 66 de ani a murit, după ce a primit o altă grupă de sânge, prin transfuzie. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat, pentru Agerpres, că a demarat o anchetă în acest caz, ale cărei prime concluzii au fost date publicităţii joi seară. De asemenea, procurorii de la Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal, iar vineri sunt aşteptate expertizele medico-legale care vor arăta cine se face vinovat de moartea pacientului.

UPDATE: Ministerul Sănătăţii a făcut publice primele concluzii ale anchetei: asistenta vinovată a fost amendată cu 1000 de lei şi contractul de muncă îi va fi suspendat până la terminarea anchetei.

"Prof. Dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a solicitat o anchetă în cazul pacientului în vârstă de 66 ani, internat la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” București, care a decedat în urma unei transfuzii sanguine.

La cererea ministrului Sănătății, o echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București - Serviciul de Control în Sănătate Publică și un reprezentant al Institutului Național de Hematologie Transfuzională au efectuat o acțiune de verificare în perioada 17- 18.04.2017. Conform unui raport de control preliminar, întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijența unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeași rezervă.

Ca urmare, în conformitate cu competențele lor și cu legislația în vigoare, inspectorii sanitari au aplicat o sancțiune contravențională asistentei în culpă, în valoare de 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare.

Mai mult, inspectorii sanitari au înaintat conducerii unității sanitare următoarele recomandări:

-        respectarea  prevederilor  ord. MS 1224/2006  și a ord.  MS 1228/2006.                                                     

-        instruirea personalului cu atribuții în indicarea și aplicarea terapiei transfuzionale.                                                      

-        actualizarea deciziilor de înființare a comisiei de hemovigilență și de nominalizare a coordonatorului UTS.                                                      

-        achiziționarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului.                                                      

-        respectarea protocoalelor de primire, livrare și administrare produse sanguine", informează un comunicat de presă.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 66 de ani, venea de mai mult timp la Spitalul Pantelimon, din București. Acesta suferea de mai multe afecțiuni, printre care și ciroză. Din primele informații, asistenta nu a verificat grupa de sânge a pacientului și i-a făcut o transfuzie greșită.

Vineri seară, pacientului i s-a făcut rău și a fost transferal la Spitalul Floreasca, unde a murit.

Direcția de Sănătate Publică București a făcut o anchetă la Spitalul "Sf. Pantelimon" în cazul unui pacient care a murit și căruia i s-ar fi făcut o transfuzie greșită de sânge.

"Este o anchetă a DSP București", a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

De asemeea, Managerul unității medicale, Gheorghe Popescu, a precizat, pentru Agerpres, că a fost derulată o anchetă de către DSP și Institutul de Hematologie, în urma căreia s-a constatat că "toate procedurile au fost respectate".

"A fost ancheta DSP, a Institutului de Hematologie, care au constatat că procedurile au fost respectate. Singura care nu a respectat procedurile a fost asistenta medicală. Am convocat comisia de disciplină. Am suspendat-o (pe asistentă — n.r.). Se merge până la desfacerea contractului de muncă", a spus managerul.

Pacientul care a murit în urma transfuziei greșite fusese internat pe Secția de gastro a spitalului și prezenta insuficiențe renale și pulmonare.

Anul trecut, în iunie, o femeie de în vârstă de 68 de ani a murit la Spitalul de Chirurgie Plastică, la o săptămână după ce i-a fost făcută o transfuzie greșită de sânge cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A. Medicul și asistenta medicală care i-au făcut transfuzia au fost puşi sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Anul acesta, la Spitalul Filantropia din Craiova, doi pacienți au murit în urma unor transfuzii de sânge. Spitalul a fost amendat cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Au mai fost amendați, cu câte 1.000 de lei, medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie.