Păcăleala etichetei „Recomandat de dermatologi”. Ce se ascunde, de fapt, sub sloganul care vrea să atragă clientele dornice de înfrumusețare
În lumea înfrumusețării, eticheta "recomandat de dermatologi" pare să fie un garanție de calitate și adevăr, așa că mulți oameni sunt atrași de produsele care poartă acest logo. Cu toate acestea, ascunsă sub sloganul promițător, este o păcăleală care vrea să atragă clientele dornice de înfrumusețare.
Producătorii folosesc deseori termeni care sună bine, precum "testat clinic" sau "recomandat de dermatologi", pentru a crea o impresie de calitate și acreditate. Care este adevărul dincolo de această etichetă și ce ascunde acest text?
Profesorul dermatolog Torstern Zuberbier a explicat semnificația acestui slogan pentru geo.de. Practic, afirmația în sine nu înseamnă absolut nimic. „Spune doar că produsul a fost testat clinic dar nu și ce rezultat a avut testarea. În teorie, este posibil ca produsul să fi fost testat de dermatologi pe unii din pacienții lor. Dar nu spune dacă l-au tolerat sau dacă după folosire lumea a avut pielea uscată.
Textul de pe etichetă te poate induce să crezi că produsul e mai tolerat de persoanele care suferă de alergii. Există persoane care reacționează la mirosul de parfumuri din cosmetice. Astfel de persoane ar putea citi lista ingredientelor, dar puține aleg să facă acest lucru într-un magazin, mai ales că sunt scrise cu litere foarte mici.
Cosmeticele, spre deosebire de medicamente, nu trebuie aprobate oficial. Producătorii sunt răspunzători pentru produsele lor, mai spune prof. dr. Zuberbier.
Afirmația „recomandat de dermatologi” presupune că cel puțin doi dermatologi recomandă produsul. Dar pe ce bază fac asta nu e prea clar. De obicei, producătorii cer a cel puțin 20 de medici să evalueze produsul.
Dermatologii recomandă testarea oricărui nou produs pe parte internă a brațului înainte de a fi aplicat pe față și evitarea produselor noi pe pielea iritată. Atenție la reacțiile alergice cu întârziere, pot apărea chiar și după luni de utilizare neîntreruptă a unui produs inițial nevinovat, făcând astfel dificilă identificarea vinovatului, mai spune doctorul.