MENIU

Ovidiu Raeţchi propune înfiinţarea de centre de asistenţă pentru persoanele cu Sindrom Down

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi propune, printr-o inițiativă legislativă lansată în dezbatere publică, înființarea în fiecare oraș din țară a câte unui centru de asistență pentru persoanele cu sindrom Down, în cadrul căruia să se ofere consiliere, formare profesională și servicii de îngrijire.

"Inițiativa de lege prin care îmi propun să aduc ceva în plus acestei comunități vine ca o completare firească a legislației actuale, care nu prevede nicio modalitate de sprijin efectiv pentru cei care au acest sindrom, cu atât mai puțin după ce împlinesc vârsta de 18 ani. Mai mult decât atât, aceste persoane sunt obligate să meargă în mod constant la consultații pentru ca diagnosticul să fie reconfirmat, cu toate că este bine știut faptul că nu există un leac miraculos pentru asta. Este absurd că după 18 ani aceste persoane își pierd dreptul de handicap, chiar dacă au, practic, nevoie de asistență continuă pe toată durata vieții", a explicat Raețchi, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

El propune ca evaluarea acestor persoane să fie făcută timp de trei ani consecutiv după diagnosticare, iar apoi la intervale de trei ani. Proiectul mai prevede detașarea unui asistent social-administrativ care să se ocupe cu întocmirea și actualizarea bazei de date în care sunt înscrise persoane cu Down, consilierea persoanelor adulte și vârstnice cu acest sindrom în gestionarea formalităților birocratice și administrative. Potrivit inițiativei, cei care au în grijă o persoană cu sindrom Down și sunt angajați pe piața muncii beneficiază de zece zile în plus de concediu de odihnă anual.

În plus, proiectul vizează extinderea vârstei pentru acordarea anumitor beneficii celor care au sindromul Down. Astfel, urmează ca după împlinirea vârstei de 18 ani aceștia să beneficieze în continuare de prevederile legilor.