MENIU

OUG 14, contestată în instanță! Trei plângeri depuse împotriva ordonanței care abrogă OUG 13

Trei acțiuni au fost deschise la Curtea de Apel București împotriva OUG 14, care abrogă OUG 13 pentru modificarea Codurilor penale. În două dintre plângeri se solicită instanței suspendarea aplicării Ordonanței 14, iar în cealaltă se cere anularea acestui act normativ. Potrivit Realitatea TV, toate acțiunile au fost deschise de o singură persoană, care se numește Lidia Căzănescu.

De altfel, Ligia Căzănescu a fost prezentă la dezbaterile de la Ministerul Justiției, din 30 ianuarie, în care s-a discutat pe marginea grațierii și modificării Codului Penal. Aceasta i-a cerut lui Florin Iordache să fie bărbat de stat, să promoveze aceste legi și "să lupte împotriva securității care a invadat toate organismele statului":

"Va rog, domnule ministru, sa fiti barbat de stat, sa promovati aceste ordonante in regim de urgenta si sa dati pe urma si amnistie, sa tineti cu populatia. Am avut 800 de dosare civile si 46 de dosare penale, mi s-au inventat tot felul de mizerii. Eu vorbesc concret. Va rog sa aveti curajul sa luptati impotriva securitatii care a invadat toate organismele statului, i-au scos pe copiii astia in strada. Eu am un magazin si vorbesc cu studentii care au iesit in strada si majoritatea au recunoscut ca au fost platiti", a spus ea la dezbatere, starnind proteste din partea salii, scrie hotnews.ro.

Reamintim că  Ordonanța de Urgență 14, prin care se abrogă OUG 13 privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial de către Guvernul Grindeanu în data de 5 februarie, atunci când nu mai puțin de 600.000 de români au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de actul normativ care modifică legislația penală. 

Liviu Dragnea: Să spună specialiştii ce să facem cu Ordonanţa 13

Totodată, OUG 14 a fost trimisă în Parlament. Legea privind aceasta ordonanță a fost aprobată, marți, de Senat, urmând să fie supusă la vot în Camera Deputaților săptămâna viitoare. 

În cazul în care instanța va da câștig de cauză persoanei care a cerut „suspendare executare act administrativ OUG 14/2017”, ordonanța ar putea fi anulată, caz în care OUG 13 rămâne în vigoare.

O procedură similară - atacarea actului normativ în contencios administrativ - a fost la un pas să fie parcursă și în cazul OUG 13, la solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr.

Florin Iordache, despre OUG 13: O să vedeţi, în cascadă, multe instanţe vor da achitare!

Acesta a cerut Curții de Apel București - Secția de contencios administrativ suspendarea și anularea Ordonanței de Urgență nr. 13 de modificare a Codurilor penale, cerând totodată instanței sesizarea Curții Constituționale.

Ulterior, după ce Guvernul Grindeanu a aprobat OUG 14, de abrogare a OUG 13, procurorul general a anunțat că renunță la procesul împotriva Executivului. Prin paralelism, putem presupune că în cererea de suspendare și anulare a OUG 14, Luiza Căzănescu a solicitat și sesizarea Curții Constituționale pe acest act normativ.