Otrava din pâine. Cât de sănătoasă este pâinea pe care o mâncăm în fiecare zi?
Pâinea pe care o consumăm în fiecare zi este plină de aditivi şi conservanţi care de cele mai multe ori nu sunt trecuţi pe etichetă. Avertismentul vine chiar din partea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.
Pentru mulți locuitori ai planetei, pâinea este alimentul de bază, iar pentru unii, din nefericire, hrana se reduce la doar „pâine și apă“; trăiesc astfel, nefericiții din țările foarte sărace, unde foametea face nenumărate victime, dar și multe ființe umane din păturile sărace ale multor țări.
Comportamentul de consum al românilor arată că interesul pentru pâine continuă să fie o dominantă cunoscută încă din proverbe. Studiile asupra acestui comportament relevă că în circa 6 din 7 gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase.
Se consumă mai multă pâine în mediul urban decât în mediul rural, fapt care este înțeles ca fiind normal de vreme ce populația din mediul rural desfășoară activitate fizică în măsură mai mare decât populația urbană.
Trebuie remarcat că circa un sfert din gospodăriile țării practică preparatul pâinii în casă, evident în unele cazuri doar ocazional.
Cât de sănătoasă este pâinea pe care o mâncăm:
- 96% dintre produse verificare nu respectă reţeta tradiţională
- 73% dintre produse conţin conservanţi alimentari
- 27% enzime pentru a îmbunătăţi artificial calitatea pâinii
- 56% dintre produse au adaosuri de zaharuri cum ar fi glucoza
- 46% dintre produse nu au trecute tipul de făină de grâu folosit
- 12% dintre produse conţin margarină
Ce ar trebui să știe consumatorul de pâine
Pâinea din făină albă conține mai puține vitamine și săruri minerale decât pâinea din făină neagră, pentru că făina albă nu conține și partea exterioară a bobului de cereale, în care se află cea mai mare parte a vitaminelor și sărurilor minerale.
Cea mai bună pâine pentru consumul adulților sănătoși este pâinea integrală și proaspătă, dar nu caldă. Pâinea veche își pierde gustul plăcut, miezul este compact, tare și neelastic, chiar sfărâmicios, apar crăpături în miez.
Pâinea prăjită este foarte bună pentru persoanele sănătoase, îndeosebi dacă este consumată la micul dejun, pentru că ajută la digestie. Pâinea neagră veritabilă, nu cea fabricata cu adaos de colorant, este de asemenea, foarte bună pentru adulții sănătoși. Pâinea neagră veritabilă se cunoaște urmărind aspectul în secțiune: cea veritabilă prezintă o rețea de puncte mai închise la culoare, care sunt fragmente de tărâțe; cea colorată are în secțiune o culoare uniformă, fără punctele specifice.
Pâinea neagră colorată este mai ieftină și mai puțin sfărâmicioasă decât pâinea neagră veritabilă. Pâinea neagră nu este recomandată copiilor cu vârste sub șase ani, nici persoanelor cu aparat digestiv sensibil.
Pâinea mai ieftină nu conține aditivi, ori conține mai puțini, pentru că producătorii nu își permit cheltuieli suplimentare. In schimb, se adaugă amelioratori în făină, pentru ca aceasta să dospească mai repede și să dea, după coacere, o pâine pufoasă. În localitățile mici nu se folosesc amelioratori, pâinea de acolo fiind mai sănătoasă, dar mai închisă la culoare și mai puțin pufoasă.
Atât pâinea ambalată cât și cea feliată conțin aditivi de menținere a prospețimii și de prevenire a mucegăirii.
Pâinea caldă nu se păstrează în pungi de plastic sau de pânză, ci numai pe suporturi din materiale emailate ori din lemn.