Otrava din carnea pe care o consumăm zilnic. Noul studiu care dă totul peste cap
Un nou studiu făcut pe alimente bogate în proteine, precum carnea de vită și tofu, dezvăluie dezastrul din farfurie. Aproape 90% dintre mostrele analizate aveau microplastic în ele.
Cercetătorii de la Ocean Conservancy și Universitatea din Toronto au analizat mai mult de o duzină de tipuri diferite de proteine, inclusiv fructe de mare, porc, pui, carne de vită și tofu.
Au descoperit microplastice în aproape 90% din mostrele testate și au estimat că un adult american mediu poate consuma cel puțin 11.000 de bucăți de microplastice în fiecare an.
La nivelul fiecărei porții, creveții înveliți în pesmet aveau cea mai mare cantitate de microplastice, urmați de chiftelele vegane și chiftelele de pui. Pieptul de pui, cotletele de porc și tofu aveau cel mai puțin.
Deoarece produsele puternic procesate, cum ar fi creveții înveliți în pesmet și chiftelele de pui, conțineau semnificativ mai multe particule de microplastic per gram, cercetătorii au sugerat că prelucrarea alimentelor ar putea fi o sursă de contaminare.
De ce este important acest studiu?
Acest studiu adaugă dovezi tot mai multe cu privire la prevalența microplasticelor în mediul natural și în corpul nostru. Cercetările au documentat deja prezența microplasticelor în apă, fructe și legume, sare, zahăr, orez, lapte și bere.
De fapt, un studiu a descoperit că un adult mediu consumă aproximativ 2.000 de microplastice anual doar din sarea consumată. Expunerea umană la microplastice provine și din inhalare.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat recent un raport care rezumă ansamblul cercetărilor privind impactul asupra sănătății al microplasticelor. Cu toate acestea, se afirmă că este încă prea devreme pentru a trage concluzii reale.
„Deși încă nu avem nicio idee cu privire la consecințele pentru sănătatea umană ale acestui fenomen, dacă există vreuna, trebuie să luăm acest lucru în serios, pentru că aceasta este o problemă care nu va dispărea de la sine și va deveni doar mai gravă cu cât utilizăm și aruncăm mai mult plastic,” a declarat George Leonard, unul dintre autorii studiului și șef științific la Ocean Conservancy, pentru The Washington Post.
Ce se întâmplă cu microplasticele? „Nu există nicio modalitate să eviți plasticul dacă mănânci,” a declarat Leonard pentru The Washington Post. „Dacă dorința ta este de genul „Vreau să aleg ceva care nu conține plastic”, nu poți cu adevărat.”
Cu toate acestea, experții afirmă că microplasticele vor persista în mediu dacă oamenii continuă să folosească plastic conceput să reziste, conform The Washington Post.
„Am proiectat aceste materiale să fie persistente pentru secole, dacă nu milenii, așa că ar trebui privite ca pe o defecțiune de proiectare,” a declarat Paul Anastas, directorul Center for Green Chemistry and Green Engineering de la Universitatea Yale, pentru publicație. „Știm cum să proiectăm polimeri care să se descompună inofensiv în mediu, nu în particule tot mai mici.”
Între timp, alternativele mai prietenoase cu mediul pentru plastic câștigă popularitate. Acestea includ materiale realizate din alge marine și alge reciclate. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, cum să descompună plasticul înainte să devină o problemă, folosind larvele de molie și ciuperci, scrie news.yahoo.com.