MENIU

Otrava din cafeaua pe care o bem în fiecare dimineaţă. Multă lume nu ştie, însă medicii spun că...

Cafeaua face tot posibilul să ne ajute în viață: ne încarcă cu energie, îmbunătățește randamentul intelectual, accelerează producția de hormoni ai fericirii, stimulează metabolismul și multe altele. În schimb, dacă o îndulcim cu ce nu trebuie, combinația devine un pericol pentru sănătate.

Este vorba miere, poate cel mai popular îndulcitor în rândul băutorilor de cafea. Pe cont propriu, mierea are și ea efecte-minune asupra sănătății: efect antibacterian, dă un „boost” sistemului imunitar, te umple de vitamine, plus că-i un energizant al naibii de eficient. Te-ai gândi că o combinație între cafea și miere e ceva de-a dreptul divin, sănătate curată. Paradoxal, lucrurile stau tocmai pe dos.

În momentul în care torni mierea într-un lichid cu temperatura mai mare de 48 grade Celsius, aceasta își pierde toate „superputerile”. Enzimele și probioticele sunt distruse, cele din urmă fiind niște bacterii „bune” care ajută la digestie și la refacerea florei intestinale. Poți să-ți iei adio de la ele atunci când mierea devine fierbinte. Dar asta nu e tot.

Un studiu din 2010 a descoperit că mierea își pierde și din aciditate în momentul în care temperatura ei urcă la 60 grade Celsius. Cu cât e pH-ul mai mic, cu atât mai eficientă e substanța în combaterea bacteriilor și altor microorganisme care încearcă să-și facă cuib în ea. În stare brută și la temperaturi decente, mierea are pH acid, iar ăsta e principalul motiv pentru care nu expiră vreodată. Cu cât o încălzești mai mult, cu atât se apropie de un pH neutru, deci își pierde treptat proprietățile antibacteriene.

În plus, atunci când e încălzită, fructoza din miere se degradează și conduce la apariția unui reactiv chimic numit hidroximetilfuraldehidă (HMF).

Despre HMF s-a tot vorbit în ultimii ani, fiind catalogat drept substanță toxică, cancerigenă. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului include furanii pe lista compușilor cu potențial cancerigen, iar aceștia intră în compoziția HMF. Furanii mai sunt întâlniți în fumul de eșapament la mașini și în fumul de țigară.

Așadar, dacă ții morțiș să-ți îndulcești cafeaua cu miere, așteaptă să se răcească un pic. Undeva pe la 40 grade Celsius e suficient, conform noizz.ro.