Otitele la copii: Ce favorizează apariţia lor şi cum se tratează
Otitele medii acute sunt inflamaţii ale mucoasei urechii medii, timpanului şi a celulelor matoidiene. Aceste inflamaţii se pot infecta cu microbi şi apar în contextul epidemiilor de viroze respiratorii, în special primăvara, toamna şi iarna.
Medicul Adina Zamfir, specialist ORL a afirmat că factorii care favorizează apariţia acestei infecţii sunt vegetaţiile adenoide hipertrofice inflamate cronic (polipi), adenoamigdalita cronică, rinosinuzita acută şi cronică,deviaţia de sept şi hipertrofia de cornete, polipoza nazală, alergii nazosinusale, vârsta sub 2 ani, scrie Adevarul.ro.
Particularităţile întâlnite la copil înseamnă de cele de mai multe ori manifestarea bilaterală, este agitat, cu febră, o perioadă de tuse şi secreţii mucoase nazale, se trezeşte de obicei din somn, noaptea, acuzând o durere de ureche, acuză o scădere a auzului.
Otita seroasă acută înseamnă deficit de drenaj al urechii medii, ducând la acumularea de lichid seros în urechea medie.
Printre cauze avem: polipi (vegetaţii adenoide hipertrofice), polipoza nazală, deviaţia de sept, infecţii repetate în sfera rinosinusală.
Manifestările clinice ale otitei seroase acute: copilul acuză o scădere de auz (ascultă la televizor cu volumul mai tare, pare neatent în cazul în care i se vorbeşte pe un ton mai scăzut sau în şoaptă), uneori această hipoacuzie este fluctuantă (copilul acuză ca un fâlfâit, o “apă” în ureche, chiar o senzaţie de corp străin etc.).
Tratamentul clasic al otitei medii acute constă în asocierea unui antiinflamator cu un antialergic, mucoliticşi un antibiotic de protecţie în cazul unei eventuale suprainfecţii bacteriene.
Este foarte importantă toaletarea nasului si instilatii de picături care să scadă congestia mucoasei nazale si sa stopeze secretia mucoasa. Se pot efectua aerosoli cu cortizon.
Dacă simptomatologia persistă mai mult de două-trei luni şi copilul acuză în continuare o scădere a auzului sau este constatată de către părinţi, sau prin intermediul investigaţiilor paraclinice (audiograma cu timpanograma), avem de tratat o otită medie seroasă cronică. Aceasta are indicaţie clară de miringostomie (puncţia aspirativă a lichidului prin timpan şi montarea de aerator transtimpanal).
Aeratoarele trastimpanale sunt tuburi de silicon în formă de mosor sau T care se inserează la nivelul membranei timpanice, permiţând un drenaj eficient al urechii medii.
Astfel, nu se va mai acumula lichid, puroi, ci va fi evacuat prin acel tub în exterior. Se previn astfel scăderea auzului şi complicaţiile infecţioase date de stagnarea secreţiilor. Aceste aeratoare odată montate se pot elimina singure în timp variabil de la 6-9 luni până la 1 an, de cele mai multe ori nefiind necesară intervenţia de extragere a acestora.