MENIU

Ore cruciale în războiul Hamas-Israel. Armata israeliană așteaptă semnalul pentru a intra în Gaza - Reuniune de urgență a UE - LIVE TEXT

Război Hamas-Israel/ Profimedia

Sunt ore cruciale în cea mai fierbinte zonă de conflict. Armata israeliană se pregătește să intre în Fâșia Gaza și chiar în aceste momente sunt mișcări de trupe la graniță. Un nou ultimatum a fost dat duminică dimineață, acesta fiind valabil până la ora 13.00. Forțele israeliene au fost nevoite până acum să amâne operațiunile din cauza vremii. În tot acest timp, Israelul a atacat Siria, iar în Tel Aviv au continuat să sune alarmele de război. Uniunea Europeană a convocat o reuniune de urgență pe tema războiului din Israel. 

Dintr-un moment în altul se așteaptă ca armata israeliană să intre în Fâșia Gaza. Sunt mișcări masive de trupe la graniță, iar riposta israelienilor va fi una sângeroasă, potrivit experților. Noaptea trecută, Siria a lansat atacuri dure către Israel. În replică, armata condusă de la Tel Aviv ar fi bombardat inclusiv aeroportul internaţional din oraşul Alep. Atacul ar fi avut loc la scurt timp după ce două rachete au fost lansate din Siria. Atacul a venit la câteva ore după ce Hezbollah şi armata israeliană au avut un schimb de focuri de-a lungul frontierei libaneze. Rachetele au căzut în zone deschise şi nu au fost lansate interceptoare.

Hamas îi împiedică pe civili să părăsească Gaza. Forțele de apărare ale Israelului susțin că sute de mii de palestinieni încearcă să se deplaseze spre sud, dar mulți dintre ei sunt blocați de baraje rutiere ale Hamas.

"Hamas a avertizat civilii să nu evacueze, iar când oamenii au refuzat să asculte, i-au blocat pe civili și au oprit convoaie de civili care încercau să fugă", a declarat Johnatan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene.

Între timp, teroriștii Hamas sunt eliminați unul câte unul. Avioane de luptă israeliene au ucis încă un lider al organizației teroriste Hamas, responsabil pentru atacurile asupra două kibuțuri israeliene.

Armata israeliană a publicat noi imagini cu momentul în Marina Militară ucide mai mulți militanți Hamas care încercau să se infiltreze în Israel din Fâșia Gaza pe mare.

Tot mai multe crime odioase ale teroriștilor Hamas ies la iveală. Criminaliștii militari israelieni au identificat semne de tortură sadică în rândul victimelor făcute în comunitățile din jurul Fâșiei Gaza.

Imagini din casa unei familii executate de Hamas au fost făcute publice de Israel. În filmare apare o casă cu pereții găuriți și plini de sânge.

La Tel Aviv sună alarmele de război, iar HAMAS a publicat în urmă cu puțin timp o filmare cu rachetele care cad acolo.

Israelul spune că armata se pregătește să atace Gaza prin aer, pe mare și pe uscat.

Oficialii americani ai apărării au spus guvernului israelian că navele americane din estul Mediteranei vor fi folosite pentru a doborî rachetele lansate de Hezbollah în Liban și că forțele americane din Orientul Mijlociu vor viza o serie de grupuri pro-iraniene în Siria și Irak dacă acest lucru se intensifică într-un conflict regional.

Și premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat două dintre comunitățile de la granița cu Fâșia Gaza, care au fost cel mai grav afectate de atacul sângeros al Hamas. Premierul a mers printre ruinele caselor care au fost dărâmate și a fost pus la curent în legătură cu situația de acolo de către ofițerii Forțelor Israeliene de Apărare.

Această vizită este prima pe care Netanyahu o efectuează la fața locului, la mai bine de o săptămână de la masacre după ce a fost aspru criticat că nu a venit la fața locului, nu a participat la înmormântări și nici nu i-a vizitat pe răniți. 

Mai multe articole despre:
razboi israel hamas armata israeliana gaza