Viorica Dăncilă îl somează pe Klaus Iohannis să semneze decretele de numire a miniștrilor
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat, la începutul ședinței de Guvern, că îi solicită președintelui Klaus Iohannis să semneze decretele de numire a noilor miniștri. De asemenea, premierul a făcut referire și la controversata Ordonanță, însă nu a precizat dacă va fi sau nu aprobată în această ședință a Executivului.
”Îi solicit președintelui României, în virturea perogrativelor pe care le are, să semneze decretele de numire”, a spus Viorica Dăncilă, adăugând că blocarea numirii miniștrilor nu este justificată.
Legat de controversata Ordonanță privind Justiția, Dăncilă a precizat: ”CCR a constatat că au fost practici care au viciat actul de justiție. Acest lucru trebuie îndreptat. Și cum spunea și Jean-Claude Junker, drepturile nu sunt negociabile. Nu sunt acceptate compromisuri”.
Premierul a afirmat, de asemenea, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul s-a prezentat la Bruxelles cu profesionalism.
Dăncilă mai spune că România se confruntă cu o campanie de știri false, la Bruxelles. ”Trebuie să remarc cu mâhnire că ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva țării alimentată de politicienii români. Acest lucru este inacceptabil. Ca prim-ministru am considerat că am obligația să spun adevărul despre țara mea în fața oficialilor europeni”, afirmă Viorica Dăncilă.
”Am avut un trialog bun la Bruxelles”, a completat aceasta.
Premierul mai spune că România a dovedit că este un partener solid și apreciat de NATO. ”România este un partener responsabil care și-a îndeplinit angajamentele în cadrul NATO”, a declarat Dăncilă.
Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi a Guvernuui?
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi a Metodologiei de calcul al reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevăzută la art. 76 alin. (1) lit.c) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea art.5 din Hotărârea Guvernului nr. 347/2016 privind stabilirea cadrului general de implementare a operaţiunilor cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea tarifului şi a normelor metodologice privind calcularea, colectarea şi stabilirea termenelor de plată aferente tarifului asociat eliberării şi reînnoirii certificatului de formare profesională şi inspecției echipamentelor de aplicare a produselor de protecţie a plantelor
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind emiterea autorizației de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A. Sucursala "Fabrica de Combustibil Nuclear"
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declasificarea documentelor elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 13 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 917, aflat în domeniul public al statului, pentru transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcţia Generală Anticorupţie, şi pentru modificarea anexelor nr.1 şi 4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi pentru trecerea unui teren din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, precum şi pentru înscrierea acestuia în domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Puică Nicolae" al Judeţului Argeş
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţă, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru anul 2019, precum şi pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor de cazare pentru închirierea locuinţelor în condiţiile pieţei imobiliare
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind darea în administrarea Curţii de Conturi a unui imobil situat în judeţul Brăila, aflat în domeniul public al statului şi înscrierea acestuia în anexa nr.33 la H.G nr.1705/2006 privind inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului municipiului Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman
1. MEMORANDUM cu tema: Încetarea efectuării donației unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale către Guvernului Ucrainei, aprobată prin Memorandumul nr.S.G 160 din 8 ianuarie 2016
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 9 inițiative legislative parlamentare
Executivul se reunește azi în ședință, la ora 11.00. Este prima după anunțul bombă făcut de ministrul Justiției. Tudorel Toader anunța recent o ordonanță de urgență care ar urma să anulează toate condamnările de la Înalta Curte de Casație si Justiție date de completurile de judecată care ar fi fost constituite nelegal.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi la un post tv, că faptul că Guvernul vrea să emită o Ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite, dar că asta nu împiedică lupta împotriva corupţiei.
Guvernul a anunțat pe site-ul propriu care este ordinea de zi a ședinței de vineri, ora 11.00, iar controversata Ordonanță de urgență pregătită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu figurează pe listă.
Asta nu înseamnă că, dacă toți pașii procedurali vor fi îndepliniți până atunci, ordinea de zi nu va putea fi suplimentată cu această Ordonanță de urgență care aruncă în aer justiția. Nu este prima dată când proiectele sensibile apar în ultima clipă, pe ordinea suplimentară de lucru.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat din decembrie că va participa la ședințele de guvern în care Guvernul PSD-ALDE poate adopta acte normative distructive pentru justiție și i-a cerut premierului Dăncilă să-i trimită din timp ordinea de zi a ședințelor.
Ședința de guvern de vineri 25 decembrie este organizată în contextul în care ministrul Tudorel Toader a anunțat că pregătește o Ordonanța de urgență prin care să se extindă termenul contestației în anulare la toate cazurile de condamnări de la ÎCCJ din ultimii 4 ani.
Iohannis: Ordonanţa lui Toader neconstituţională, PSD vrea să-şi salveze politicienii cu probleme
Premierul Viorică Dăncilă s-a arătat convinsă de justețea acestei decizii. „Am discutat cu ministrul Justiţiei despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiţie, trebuie să vorbim şi despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă", a declarat marți premierul într-un interviu TV.
Ordonanța de urgență privind recursul în anulare care ar putea fi promovată vineri, 25 ianuarie, de guvernul PSD-ALDE salvează de la pușcărie zeci de VIP-uri politice. Cel mai important beneficiar al demersului legislativ este Liviu Dragnea, căruia îi va fi albit cazierul și de dosarul Referendumul.
"Unde sunt drepturile celor care au fost condamnaţi cu completuri de judecată care nu sunt legale? Statul de drept. Într-un stat de drept toată lumea se aşteaptă la un stat echitabil. Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei. Eu cred că dă posiblitatea celor condamnaţi oportunitatea să îşi dovedească nevinovăţia în faţa unor complete corecte", a afirmat Viorica Dăncilă, conform mediafax.ro.
Dan Vasile Mihale: De ce a sărit Guvernul Dăncilă puntea dintre Mica Unire și weekend
Pentru ca OUG să între în ședința de guvern este însă nevoie de avize de la mai multe instituții, inclusiv de la CSM.
Ce proiecte sunt pe ordinea de zi a ședinței de guvern
Pe lista proiectelor de acte normative incluse pe agendă ședinței Guvernului României din 25 ianuarie 2019 figurează mai multe proiecte de hotărâre, printre care și cel privind "aprobarea modelului steagului municipiului Roșiorii de Vede, județul Teleorman", un memorandum și 9 proiecte de puncte de vedere cu privire la tot atâtea inițiative legislative.
Contactat de Agerpres miercuri seara pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a susținut că Executivul "va acționă pentru respectarea valorilor europene, apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a statului de drept și a independenței justiției".
"Guvernul României va continua neabătut pe drumul pe care s-a angajat fără echivoc-de combatere a corupției", a susținut el, citat de Agerpres.
Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 25 ianuarie 2019:
I. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi a Metodologiei de calcul al reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevăzută la art. 76 alin. (1) lit.c) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-16.pdf
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea art.5 din Hotărârea Guvernului nr. 347/2016 privind stabilirea cadrului general de implementare a operaţiunilor cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-17.pdf
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea tarifului şi a normelor metodologice privind calcularea, colectarea şi stabilirea termenelor de plată aferente tarifului asociat eliberării şi reînnoirii certificatului de formare profesională şi inspecției echipamentelor de aplicare a produselor de protecţie a plantelor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HGANEXE-1.pdf
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind emiterea autorizației de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A. Sucursala "Fabrica de Combustibil Nuclear"
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-18.pdf
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declasificarea documentelor elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-19.pdf
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 13 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/NFHG.pdf
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 917, aflat în domeniul public al statului, pentru transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcţia Generală Anticorupţie, şi pentru modificarea anexelor nr.1 şi 4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-20.pdf
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi pentru trecerea unui teren din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, precum şi pentru înscrierea acestuia în domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Puică Nicolae" al Judeţului Argeş
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/NFHGANEXE.pdf
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţă, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru anul 2019, precum şi pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor de cazare pentru închirierea locuinţelor în condiţiile pieţei imobiliare
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-22.pdf
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind darea în administrarea Curţii de Conturi a unui imobil situat în judeţul Brăila, aflat în domeniul public al statului şi înscrierea acestuia în anexa nr.33 la H.G nr.1705/2006 privind inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HGNFANEXA.pdf
11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului municipiului Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-23.pdf
II. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Încetarea efectuării donației unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale către Guvernului Ucrainei, aprobată prin Memorandumul nr.S.G 160 din 8 ianuarie 2016
III. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 9 inițiative legislative parlamentare