MENIU

Ordinul de protecție provizoriu, metodă eficientă de combatere a violenței în familie

Ordinul de protectie provizoriu, introdus în 2018

Începând din iulie 2018, a fost introdus în legislația românească ordinul de protecție provizorie. Acest nou apanaj legislativ este o modalitate de combatere eficientă a violenței în familie, scrie avocatul Adrian Cuculis.

România este una dintre țările membre ale Uniunii Europene care se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește violența în familie, numai în anul 2017 fiind raportate organelor abilitate peste 20.531 de fapte de loviri și alte violențe, majoritatea victimelor fiind de sex feminin (75%).

Conform statisticilor, majoritatea faptelor de agresiune s-au petrecut la domiciliu, numai în anul 2016 fiind înregistrate 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie, acestea reprezentând doar cazurile cu care au fost sesizate organele de poliție.

Avocatul specializat în ordinul de protecție vă poate ajuta cu obținerea unui ordin de protecție definitiv având în vedere că ordinul de protecție provizoriu este emis doar pentru o perioadă de 5 zile.

Din cauza acestor probleme, în anul 2017 și-au pierdut viața 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii, principalii agresori fiind actualii parteneri sau rude apropiate

Pentru a se stopa astfel de fapte, în data de 21 iulie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 174/2018 prin care a fost modificată și completată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în cadrul căreia a fost introdus ordinal de protecție provizorie.

Acest ordin se poate emite de cătrei polițist, în situația în care viața, integritatea fizică, ori psihică a unei persoane, este pusă în pericol de către un membru de familie.

Potrivit noilor modificări legislative, polițiștii vor deține asupra lor un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia pot să aplice un ordin de protecție sau nu, urmând ca, în situația în care consideră cu nu este necesară aplicarea ordinului, să-i pună la dispoziția victimei posibilitatea de a sezisa instanta care poate emite un ordin obișnuit.

Detalii pe Indrumari-juridice.eu.

Mai multe articole despre:
ordin de protecţie Adrian Cuculis