Orban, despre calea ferată spre aeroport: Ideea acestui tronson s-a născut în mandatul meu de ministru al Transporturilor FOTO-VIDEO
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, la sfârșitul deplasării-test, că proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și aeroportul Otopeni îi aparține încă de acum 12 ani, când conducea Miinisterul Transporturilor. Declarația a fost făcută după inaugurarea căii ferate care duce spre aeroport, alături de președintele Klaus Iohannis și ministrul transporturilor, Lucian Bode. Călătorii vor putea circula pe această rută din ultima lună a acestui an.
„Ideea acestui tronson s-a născut în mandatul meu de ministru al Transporturilor. Sigur că și aici a trebuit să treacă 12 ani pentru realizarea acestui tronson necesar pentru a oferi o alternativă de deplasare pentru cei care vor să plece de pe Aeroportul Otopeni sau aterizează pe Aeroportul Otopeni. La momentul preluarii guvernarii, progresul era putin peste 11%, acum e 100%. Probele tehnice sunt necesare, selectarea operatorului feroviar, dar această linie e o realitate. Lucrarea este finalizată în proporție de 100%. Această linie este o realitate și va fi pusă la dispoziția beneficiarilor în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Ludovic Orban, luni, după deplasarea-test de la Gara de Nord la Aeroportul „Henri Coandă” cu primul tren. Orban a fost ministru al Transporturilor în ultimele nouă luni ale Cabinetului liberal Tăriceanu, după îndepărtarea democraților de la guvernare, din 4 aprilie 2007 până pe 22 decembrie 2008.
„Din pacate, calea ferată a fost Cenușăreasa Transporturilor în ultimii 20 de ani. A fost ocolită de investiții serioase (...) La nivelul UE, transportul feroviar e prioritar, pentru că e sigur, rapid, prietenos cu mediul inconjurator. Vom pune in aplicare strategia de dezvoltare a UE și în România. (...) Obiectivele sunt finalizarea modernizarii căii ferate Constanța-Nădlac. In cursul acestei saptamani se va semna contractul la Apața-Cața, din tot traseul va mai rămâne o singură portiune Predeal-Brașov. (...) De celelalte trasee eimportante de pe coridorul 9 Pan European, de la Ploiesti la Focsani, de la de la Focșani pana la Roman, de la Roman la Iași și granița de est sunt semnate contracte pentru studii fezabilitate pe doua linii, cu viteză de transport pentru călători 160 de km, viteza de si pt transport marfa de 120 km. De asemenea, de la București spre Craiova, Turnu Severin, suntem aproape pe toate tronsoanele cu aproape toate studiile de fezabilitate semnate. (...) Inelul feroviar al Bucurestiului, util pentru bucuresteni, va oferi o mobilitate suplimentra. Vom aloca fonduri europene, miliarde și miliarde de euro vor fi investiti pentru modernizarea infrastructurii de transport feroviar, o bază pentru dezvoltarea economică a României”, a mai declarat Orban.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, precum și ministrul transporturilor, Lucian Bode, alături de directorul CFR Călători, Dan Costescu, au participat, luni, la testarea liniei de tren București - Otopeni cu „Săgeata Albastră”
Testele pe calea ferată Gara de Nord - Otopeni au început de vineri, 18 septembrie.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat săptămâna trecută că noua investiție ar putea fi dată în folosinţă din 12 decembrie.