MENIU

Orban atacă dur CCR: Ia decizii împotriva intereselor fundamentale ale țării! Trebuie schimbată componenţa și eliminaţi politrucii de acolo

Ludovic Orban

Ludovic Orban a criticat dur, joi seară, deciziile luate de Curtea Constituțională în ultima perioadă, referindu-se în special la cele legate de măsurile autorităților din timpul pandemiei și la legea care dă drept Parlamentului să stabilească data alegerilor. Acuzând că judecătorii, numiți politic, ascultă ordinele date de ”Florin Iordache și alții”, premierul a susținut, la un post TV, necesitatea schimbării componenței Curții, astfel încât membrii ei să fie imparțiali. 

Tocmai ”organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei" încalcă legea fundamentală, a acuzat Premierul, care a reamintit că decizia CCR în urma căreia Guvernul a fost împiedicat să ia măsuri necesare pentru combaterea răspândirii coronavirusului ”a provocat cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri.” Despre decizia Curții care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor, Orban a spus că este de neînțeles.

"Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa CCR, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere în spate. (...) Ca să nu spun că multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Dau exemplu numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. În săptămâna de dinainte de decizie, aveam 370 de cazui în medie pe zi și am sărit la în jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea în perioada aia de 21 de zile în care a fost vid legislativ și noi, practic, nu am putut să luăm nicio măsură, nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, nici privitoare la persoanele de contact pentru care se dispune carantinarea la domiciliu și alte măsuri.

(...) Nu pot să înţeleg o asemenea decizie. Noi, guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. (...) Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiect de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar dintr-o majoritate? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare", a spus Orban.

"Din punctul meu de vedere, 6 decembrie este data constituțională și legală. Noi am stabilit alegerile în data de 6 decembrie în baza prevederilor constituționale și în baza legislației în vigoare în momentul la care am stabilit data de 6 decembrie. Aduc aminte că mandatul actualului Parlament expiră pe data de 20 decembrie. A trebuit să respectăm prevederea constituțională care spune că Președintele trebuie să convoace în maximum 20 de zile de la data alegerilor Parlamentul nou ales. Deci singura dată care era conformă cu prevederile legale era 6 decembrie. Prelungirea mandatului actualului Parlament nu se poate face în orice condiții", a mai explicat premierul.

Potrivit lui Orban "ordinele sunt date de Florin Iordache şi alţii către Valer Dorneanu şi judecătorii numiţi politic, care iau pe bandă rulantă decizii care nu mai au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia."

Valer Dorneanu a răspuns, joi seară, după declarațiile lui Ludovic Orban. Președintele Curții Constituționale îl acuză pe premier de atacuri suburbane la adresa instituției pe care o conduce și spune că are „un pic de fereală” să-i răspundă „în aceiaşi termeni” șefului Guvernului, pe care îl cunoaște de mult timp. Valer Dorneanu face aluzie și la studiile de TCM ale premierului, care nu i-ar da dreptul „să ne califice pe noi cum ne califică”. În plus, îi transmite premierului că CCR apără statul de drept și că toți judecătorii sunt „profesioniști cu expertiză”, și nu „politruci”. Citește toate declarațiile lui Valer Dorneanu

Mai multe articole despre:
ludovic orban atac la ccr