Orban a decis să trimită ajutoare Greciei, care se confruntă cu o criză a migranților
Ministrul interimar al Internelor, Marcel Vela, a anunțat, miercuri, că premierul Ludovic Orban a decis, la cererea lui Klaus Iohannis, să trimită ajutoare Greciei, care se confruntă cu o criză a migranților.
"Premierul Orban a decis să trimitem ajutoare Greciei, din rezerva națională. Este vorba de 100 de corturi, 400 de paturi, 400 de saci de dormit, 400 de saci de dormit, 400 de cizme, ajutoare într-un cuantum de 25 de tone", a anunțat Marcel Vela.
„Având în vedere ceea ce se întâmplă în contextul migrației, am hotărât câteva lucruri legate de această criză a migrației din Grecia. Am discutat cu președintele Klaus Iohannis care a dispus să oferim ajutor Greciei, iar prim-ministrul Ludovic Orban a hotărât să oferim ajutor din rezervele Agenției Naționale de Rezerve de Stat. Acest ajutor destinat Republicii Elene se face în baza solicitării primite prin Mecanismul European de Protecție Civilă, sub rezerva acceptării acestuia de autoritățile elene, conform procedurilor aplicabile în acest caz”, a declarat Marcel Vela în conferința de presă de la sediul MAI, după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Potrivit ministrului, România va trimite în Grecia 100 de corturi, 400 de paturi, 400 de saci de dormi, 400 de pături, 400 de saltele, 400 de perechi de cizme, 400 pelerine de ploaie, 800 de cearșafuri.
„Ajutoarele sunt într-un cuantum de aproximativ de 25 de tone și o valoare de 1.050.000 de lei”, a mai precizat Vela.
Transportul acestor materiale în Grecia se va face și cu ajutorul UE, astfel că 75 la sută din acest transport va fi suportat în cadrul Mecanismului european de Protecție Civilă și 25 la sută de Guvernul României, a mai anunțat ministrul de Interne.
Criza refugiaţilor se agravează în Grecia
Sute de imigranţi au forţat intrarea în Grecia dinspre Turcia şi au incendiat gardul care le blochează accesul. Refugiaţii şi vameşii turci au lansat gaze lacrimogene unii către ceilalţi, iar un imigrant ar fi fost ucis de gloneţele trase de vameşi, acuză Turcia.
Atena, susţinută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranţi să treacă în Grecia.
Migranții au încercat să treacă frontiera de vineri (28 februarie - n.red.), când Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE pentru limitarea afluxulului de migranţi în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro.
Ankara lasă refugiaţii să plece în direcţia UE. Locuitorii insulei greceşti Lesbos iau măsuri de apărare împotriva noilor veniţi. Situaţia de acolo este tensionată din cauza taberei pentru refugiaţi Moria.
Localnicii din Lesbos au blocat drumul de acces spre tabăra de refugiaţi Moria. Ei nu vor şi mai mulţi imigranţi pe insulă într-o tabără oricum plină până la refuz, în care oamenii vegetează în condiţii de nedescris. Cu toate acestea, alţi numeroşi imigranţi au sosit duminică - aproximativ 300 - cu barca direct din Turcia, potrivit mass media elene. Nou veniţii ar fi trebuit să fie transportaţi cu autobuzele spre tabăra Moria dar, pentru moment, drumul este blocat.