MENIU

Orașul ucrainean Mariupol aproape de o „catastrofă umanitară” după bombardamentele rusești. Edil: "Nu putem nici măcar număra victimele"

Dezastru cauzat de atacurile aeriene ale Rusiei asupra Harkivului / Profimedia

Principalul oraș-port ucrainean Mariupol a fost „aproape de o catastrofă umanitară”, miercuri, după mai bine de 15 ore de bombardament continuu de către forțele ruse. O spune chiar viceprimarul orașului, Sergii Orlov, pentru BBC.

"Armata rusă folosește toate armele lor aici - artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul", a spus Orlov.

Oficialul susține că forțele ruse se află în momentul de față la doar câțiva kilometri de oraș, din toate părțile, și că loviturile asupra infrastructurii cheie au întrerupt alimentarea cu apă și energie în anumite părți zone ale acestuia.

Un cartier rezidențial foarte populat de pe malul stâng al orașului a fost „aproape total distrus”, a mai spus el.

„Nu putem număra victimele de acolo, dar credem că este vorba cel puțin sute de oameni sunt morți. Nu putem intra să recuperăm cadavrele. Tatăl meu locuiește acolo, nu pot să dau de el, nu știu dacă este în viață sau mort", arătat Sergii Orlov.

Forțele ruse au vizat lovituri împotriva stațiilor de pompare și a transformatoarelor electrice, a spus edilul, și au existat întreruperi în alimentare în anumite părți ale orașului - stârnind temeri legate de apropierea unei crize umanitare.

Mariupol este o țintă strategică-cheie pentru Rusia, deoarece cucerirea acestui oraș ar permite forțelor separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei să își unească forțele cu trupele din Crimeea, peninsula de sud-vest anexată de Rusia în 2014.