Oraşul în care jumătate dintre locuitori trăiesc în peşteri
În oraşul spaniol Guadix, jumătate dintre locuitori trăiesc în peşteri. Peşterile, despre care se crede că au fost construite în jurul secolului al XVI-lea, pot fi găsite în cartierul Barrio Troglodyte, potrivit Mediafax.
Mai mult de 2.000 de case-peşteră se află în Barrio Troglodyte. Ele ar fi fost construite în jurul secolului al XVI-lea, atunci când maurii, de teama persecuţiei invadatorilor creştini, au fugit pe dealuri şi şi-au sculptat casele din gresie moale.
În prezent acestea s-au modernizat şi beneficiază de apă curentă, electricitate, chiar şi podele de marmură, antene TV şi internet.
Peisajul din Barrio Troglodyte este complet diferit de cel al restului oraşului. Zona este încărcată de tradiţie, fiind locuită încă de acum un milion de ani.
"Mulţi dintre locuitorii din Gaudix trăiesc în casele-peşteri din subteran, în umbra munţilor Sierra Nevada", a declarat Quora Chang Liu, consultant de turism din Londra, pentru BBC.
Dintr-un oraş ce însumează un pic mai mult de 20.000 de locuitori, 10.000 de persoane trăiesc în aceste case-peşteră. Aceştia s-au refugiat în peşteri din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii, ce ajung până la 40 de grade Celsius. Peşterile menţin o temperatură constantă de 20 de grade Celsius pe toată durata anului.
Zona atrage numeroşi turişti dornici să experimenteze viaţa în peşteră, iar preţurile nu sunt deloc piperate.
În restul oraşului, pot fi vizitate mai multe obiective turistice, printre care Catedrala din Guadix, Muzeul Cueva sau Fortăreaţa Alcazaba. În apropiere de Guadix, în satul La Calahorra, poate fi văzut şi castelul din Calahorra.